Kako narediti Googlu prijazno spletno stran

google-76517_640Če želite, da bi vaša spletna stran uspela priti med najvišje rezultate na Googlu, potem morate poskrbeti, da bo stran Googlu prijazna in da bo sledila smernicam, ki jih Google narekuje. Praktično se Googlove smernice ne razlikujejo ravno veliko od smernic drugih iskalnikov, tako da boste s prilagoditvijo spletne strani tem smernicam poskrbeli za dobro pozicijo na vseh spletnih iskalnikih.

Ponudite obiskovalcem informacije, ki jih iščejo

Na vaših straneh, predvsem na vhodni strani, ponudite obiskovalcem kvalitetno vsebino. To je najpomembnejša stvar, ki jo morate upoštevati pri izdelavi strani. Če vaše spletne strani vsebujejo kvalitetno in bogato vsebino, bodo s tem privabile več obiskovalcev in spodbudile lastnike drugih spletnih strani, da bodo dodali povezavo na vašo stran. Pri izgradnji vsebinsko bogatih spletnih strani se poizkušajte držati teme vaše spletne strani. Premislite, katere ključne besede bi obiskovalci vpisali v iskalnik, da bi našli vašo stran, in jih uporabite v tekstu na vaši spletni strani.

Poskrbite, da druge spletne strani vsebujejo povezavo na vašo stran

Povezave poskrbijo, da lahko spletni pajki najdejo vašo spletno stran. Hkrati povečajo vidnost strani med rezultati iskanja. Pri izpisu rezultatov iskanja Google združi PageRank (merilo pomembnosti spletne strani) z naprednim tekstovnim algoritmom in tako poskrbi, da so prikazani rezultati pomembni in hkrati relevantni glede na iskalni niz. Google sešteje število glasov, ki jih prejme spletna stran in s tem določi PageRank strani. Povezava iz spletne strani A na spletno stran B se šteje kot glas spletne strani A za stran B. Glasovi iz “pomembnejših” spletnih strani imajo večjo težo in tako pomagajo narediti tudi druge strani “pomembne”.

Googlovi algoritmi lahko razločijo med naravnimi in umetnimi povezavami. Naravna povezava na spletno stran nastane, ko druge spletne strani ugotovijo, da ima vaša spletna stran uporabno vsebino, ki bi lahko koristila njihovim obiskovalcem, in zato na svojo spletno stran dodajo povezavo na vašo stran. Umetne povezave pa so postavljene na spletno stran samo z namenom, da bi stran za spletne pajke in Google zgledala bolj “pomembna”. Tipični primeri umetnih povezav so spletne strani s samimi izhodnimi povezavami, “link farms” in “doorway pages”.

Za indeksiranje in uspešno pozicioniranje vaših spletnih strani so uporabne samo naravne povezave.

Naredite svojo spletno stran lahko dostopno

Zgradite svojo spletno stran z logično strukturo povezav. Vsaka stran mora biti dosegljiva iz vsaj ene statične tekstovne povezave.

Uporabite tekstovni brskalnik, kot npr. Lynx in preglejte vašo spletno stran. Večina spletnih pajkov vidi spletne strani tako kot Lynx. Če dodatki kot npr. JavaScript, piškotki, seje, okvirji, DHTML ali Macromedia Flash onemogočijo pregled celotne spletne strani v tekstovnem brskalniku, bodo imeli tudi spletni pajki probleme pri indeksiranju celotne spletne strani.

Razmislite o izdelavi statičnih kopij vaših dinamičnih strani. Čeprav Googlov indeks vsebuje dinamične strani, te predstavljajo le majhen delež celotnega indeksa. Če sumite, da vaša spletna stran (stran, ki v URLju vsebuje vprašaj) povzroča probleme spletnim pajkom, izdelajte statično kopijo te strani. Če boste izdelali statične kopije strani, ne pozabite dodati dinamičnih strani v robots.txt in preprečiti pajkom, da jih označijo kot duplikate.

Stvari, ki se jim izogibajte

Ne zasuvajte strani z seznami ključnih besed v želji, da bi s tem višje rangirali spletno stran. Če vaše spletne strani vsebujejo podstrani, povezave ali tekst, ki ni namenjen temu, da bi ga vaši obiskovalci videli, bo Google to zaznal kot zavajanje in bo zaradi tega lahko ignoriral vašo spletno stran.

Ne počutite se zavezanega, da najamete podjetje za optimizacijo vaših spletnih strani. Nekatera podjetja trdijo, da vam lahko “garantirajo” visok položaj na Googlu. Medtem ko lahko prava podjetja, ki se ukvarjajo z optimizacijo spletnih strani, močno povečajo obisk vaše spletne strani in izboljšajo vsebino, nekateri uporabljajo zavajajoče taktike, da bi s tem prelisičili spletne iskalnike. Bodite pazljivi: če je vaša spletna stran povezana z zavajajočimi storitvami ali spletnimi stranmi, lahko Google iz svojega indeksa izključi te strani in vašo spletno stran.

Ne uporabljajte slik za prikaz pomembne vsebine, imen ali povezav. Spletni pajki ne znajo prebrati teksta v slikah. Uporabljajte ALT tag v primeru, da glavna vsebina ali ključna beseda na spletni strani ne more biti prikazana v standardnem HTMLju.

Ne ustvarjajte več kopij iste strani na različnih spletnih naslovih (URLjih). Mnoge spletne strani uporabljajo tekstovne ali tiskanju prijazne različice spletnih strani, ki vsebujejo enako vsebino, kot originalne, grafično bogate spletne strani. Da bi poskrbeli, da je v indeks spletnih iskalnikov vključena pravilna verzija spletne strani, morate blokirati dostop do duplikatov v datoteki robots.txt.

Sorodni članki:
Kako privlačiti spletne pajke?
Zakaj Google ne indeksira vseh spletnih strani?
10 nasvetov o optimizaciji za grafične oblikovalce


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *