Povečajte obisk spletne strani s pomočjo spletnih direktorijev

Web-DirectoriesAli je vpisovanje spletne strani v spletne direktorije še vredno truda? Zakaj bi zapravljali čas in včasih tudi denar, da bi spletno stran vpisali v direktorije, ki jih, kot zgleda, ne uporablja nihče več? Spletni direktoriji so lahko za povečanje obiska strani bolj koristni, kot se vam zdi. V tem članku boste izvedeli zakaj je tako, predstavili vam bomo nekatere največje direktorije in načine kako jih čimbolj izkoristiti.

Spletni direktoriji obstajajo že kar nekaj časa. Pravzaprav je Yahoo! začel svojo uspešno pot na internetu kot eden največjih in najbolje organiziranih spletnih direktorijev. Dokler se spletni iskalniki niso razvili, so bili spletni direktoriji glavni način iskanja spletnih strani in drugih informacij. Čeprav se je uporaba direktorijev v zadnjih letnih zmanjšala, pa ostajajo še vedno zelo dobro orodje za iskanje informacij in dober način za zvišanje položaja spletne strani med rezultati na iskalnikih. Medtem ko se nekateri lastniki spletnih strani sprašujejo o pomembnosti direktorijev in namigujejo, da iz njih prihaja zelo malo prometa, se moramo zavedati, da splet uporabljajo tudi spletni pajki in da oni naravnost obožujejo dobro organizirane direktorije.

Direktoriji niso spletni iskalniki in ne uporabljajo spletnih pajkov, da bi s tem pridobili podatke o novih straneh. Spletni direktoriji temeljijo na ročnem vpisovanju spletnih strani. Skupina urednikov nato vnos pregleda in uvrsti v primerno kategorijo. Spletne strani v direktorijih ne najdemo s pomočjo iskanja, pač pa z brskanjem po kategorijah in podkategorijah.

Ker vsak vnos v direktorij preverijo uredniki, se lahko spletni iskalniki zanesejo na točnost in relevantnost spletne strani. Direktoriji ne vsebujejo popolnoma nič vsebine spletnih strani; ne preberejo META oznak ali vsebine strani. Vse kar ponujajo, je povezava na spletno stran in včasih kratek opis strani. In prav ta povezava je ključnega pomena za izboljšanje vašega položaja na spletnih iskalnikih.

Popularnost povezave je še vedno pomemben faktor pri optimizaciji in pozicioniranju strani, še predvsem v začetni fazi, ko se nova stran pojavi na spletu. Uporaba spletnih direktorijev je odličen način za pridobitev vhodnih povezav. Čeprav ljudje ne pregledujejo direktorijev vsakodnevno, jih spletni pajki redno indeksirajo in preverjajo nove povezave, ki jih direktoriji vsebujejo. V več direktorijih je vaša stran vpisana, več vhodnih povezav bo imela.

DMOZ

Eden izmed najbolj znanih in največjih direktorijev je verjetno Open Directory Project (ODP), bolj znan kot DMOZ. Ta direktorij je na spletu prisoten že kar nekaj časa in sedaj vsebuje več kot štiri milijone organiziranih in kategoriziranih spletnih strani. Direktorij ureja veliko število prostovoljnih urednikov, ki dodajajo nove spletne strani v relevantne kategorije.

Veliko drugih spletnih direktorijev pridobiva vsebino iz DMOZ, med njimi tudi Google. Vpis strani v ODP vam zato lahko prinese veliko prednosti, saj bo URL vaše strani posredovan številnim drugim stranem in tako boste pridobili veliko novih povezav. V preteklosti so se pojavljali pomisleki, da prostovoljni uredniki zaradi osebnih koristi v direktorij ne bi dodali določenih spletnih strani, vendar se je izkazalo, da na splošno vsaka novo vpisana spletna stran pride v direktorij.

Seveda obstajajo pravila in smernice za vpis, zato si jih pred vpisom v DMOZ preberite. Ker je direktorij vzdrževan s strani ljudi, lahko vpis strani traja od nekaj tednov do nekaj mesecev. Naj vas to ne ustavi, vpis se vsekakor izplača.

Če želite svojo spletno stran vpisati hitreje, lahko postanete eden od urednikov direktorija. Čeprav sprva to zgleda kot dobra ideja, ne pozabite da boste kot prostovoljni urednik morali posvetiti tudi kar nekaj svojega časa pregledovanju in dodajanju novih spletnih strani.

Yahoo!

Drugi večji spletni direktorij, v katerega bi morali dodati svojo spletno stran, je Yahoo! direktorij. Yahoo! ne posreduje svoje vsebine naprej drugim direktorijem, vendar vam zaradi načina delovanja Yahoojevega iskalnika vseeno priporočamo, da svojo spletno stran dodate v ta direktorij. Yahoo! je bil eden prvih večjih direktorijev in vam garantira vpis strani v direktorij v sedmih dneh.

Ne pozabite, da morajo komercialne spletne strani za vpis v direktorij plačati $299 letno. Ali se vam to splača je odvisno predvsem od tega, za kateri spletni iskalnik optimizirate spletno stran. Če želite izboljšati položaj svoje strani na Googlu, potem se vam vpis v Yahoo! ne splača. Vsekakor pa se vpis splača, če želite izboljšati svoj položaj na Yahoojevem iskalniku. Ena od možnosti je tudi, da v direktorij dodate eno do svojih nekomercialnih podstrani vaše spletne strani. Ali bo vaš vnos sprejet, pa je seveda odvisno predvsem od urednika, ki bo spletno stran pregledal.

Ko dodajate svoje spletne strani v direktorije, ima opis strani velik pomen. Poskusite opisati svojo spletno stran čim bolj pošteno in natančno. Vpis v direktorije ni oglaševanje!

Kot smo že povedali, DMOZ z vsebino oskrbuje veliko število drugih manjših direktorijev, zato se vam praktično ne splača iskati po internetu in ročno vpisovati strani v vse te direktorije. Kar lahko storite je, da poiščete manjše spletne direktorije iz vaše tržne niše. Če ti direktoriji ne jemljejo podatkov iz DMOZ, vpišite svojo stran v njih. Ne zapravljajte denarja za plačevanje vnosa v direktorije, raje ga namenite za oglaševanje ali optimizacijo strani.

Kot vidite, boste za vpis strani v spletne direktorije porabili malo časa in glede na to, da je vpis za nekomercialne strani brezplačen, je to odličen način, kako si hitro in poceni ustvariti nove vhodne povezave.

Sorodni članki:
Povečajte vračilo investicije z optimizacijo spletnih strani
Kako privlačiti spletne pajke?


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *