Naj optimizacijo izvaja specializirano podjetje ali vaša oglaševalska agencija?

google-76517_640Podjetniki se vedno znova sprašujejo, kako povečati prodajo. Trenutno najbolj donosna marketinška investicija, ki ima izredno dober donos na naložbo, je optimizacija spletne strani. Ob tem se venomer poraja vprašanje, komu prepustiti optimizacijo naše spletne strani. Naj bo to spletna agencija, ki tudi sicer skrbi za našo spletno stran ali zunanji strokovnjak za optimizacijo. Kateri so kriteriji za odločitev?

Kakovosten izvajalec optimizacije ima gotovo nekaj referenc večjih podjetij. Za dobre rezultate optimizacije so potrebne številne izkušnje, sicer boste težko dosegli najvišje rezultate na iskalnikih. Zato vedno preverite kakšne so reference tistega, ki ga boste izbrali za izvedbo optimizacije.

Vsa podjetja ali agencije, ki izvajajo optimizacijo naj bi delovala v skladu z mednarodnim etičnim kodeksom, vendar v to ne morete biti nikoli prepričani. Če vam obljubljajo visoke rezultate v razmeroma kratkem času, potem je malo verjetno, da se optimizacija izvaja v skladu z dovoljenimi tehnikami. Optimizacija je dolgoročen proces, ki zahteva več mesecev dela, da se doseže res najvišja mesta na iskalnikih. Toda, če se optimizacija izvaja v skladu s pravili, boste ko enkrat dosežete top zadetke, kar nekaj časa ostali na najvišjih prikazanih rezultatih. Najbolje je, da vašega SEO izvajalca kar direktno vprašate, če izvaja optimizacijo v skladu s SEO etičnim kodeksom.

Naslednji predpogoj za uspešno optimizacijo so dobro opravljene analize in to že pred samim začetkom izvedbe optimizacije. Analizirati je potrebno kar precejšnje število podatkov (število iskanj po različnih ključnih besedah), da se izbere ključne besede, ki vam bodo pripeljale čim večje število relevantnih obiskovalcev na spletno stran. Preverite, kako podjetja analizirajo te podatke; ročno, z brezplačnimi orodji ali so razvila lastna orodja. S tovrstnimi orodji podjetja analizirajo, kakšne besede v iskalnike vpisujejo uporabniki, katere besede v posamezni panogi imajo največjo konverzijo nakupov in hkrati spremljajo še vse ostale statistike povezane z obiskom spletne strani.

Prepričajte se, kako je ponudnik optimizacije sam pozicioniran na iskalnikih. V kolikor so dobri pri svojem delu, se na iskalnikih gotovo pojavljajo na najvišjih pozicijah. Naj ne velja pregovor:« Kovačeva kobila je vedno bosa.« V poslovnem svetu ni! Urejena spletna stran podjetja in dobri rezultati na iskalnikih so odraz profesionalnosti vašega izvajalca.

Skozi pogovor skušajte ugotoviti ali podjetje, ne jemlje svojega dela zgolj kot »Sedaj smo jih spravili visoko med prikazane rezultate na iskalnikih in naše delo je opravljeno!« Dobri SEO svetovalci bodo ves čas natančno spremljali, kako visoki rezultati na iskalnikih vplivajo na podjetje. Analizirajo, kaj se dogaja s številom obiskovalcev na spletni strani, koliko jih pride gor, koliko časa se na strani zadržijo, kakšen je bounce rate in kakšna je konverzija. Učinke optimizacije se da natančno izmeriti. Izmerimo lahko, koliko podjetje stane vsak novi obiskovalec na spletni strani oz. natančneje, koliko podjetje stane vsako novo povpraševanje. Iz tega sledi, da je tudi optimizaciji možno natančno izmeriti donos na naložbo. Dobri SEO strokovnjaki znajo tega predvideti že v naprej.

Kaj pa plačilo? V iskalnem marketingu od nekdaj obstaja dilema plačati v naprej ali plačati po učinku, se pravi, takrat ko že dosežete visoke položaje na iskalnikih. SEO podjetju, ki zaupa vase in v svoje sposobnosti boste najverjetneje večji del plačila plačali šele takrat, ko bo že doseglo neke rezultate na iskalnikih. Kar pa še ne pomeni, da bodo prve mesece za vas delali zastonj. Ne zaupajte posameznikom, ki vam optimizacijo zaračunajo šele takrat, ko ste že dosegli visoke pozicije na iskalnikih. Največkrat se takšni mali ponudniki optimizacije lotevajo brez kakršne koli strategije (zato vam je tudi ne zaračunajo) in delajo na način: Če bo uspelo ? super, če ne, pa tudi v redu.« Če se nahajate v panogi, ki ni posebej konkurenčna in bi radi optimizirali ključne besede, ki niso zelo iskane, vam bodo taki posameznik najbrž res zagotovili visoke rezultate. Če pa je vaša panoga taka, da zahteva optimiziranje konkurenčnih ključnih besed (npr. marketing, nepremičnine, zaposlitev..), boste brez strategije pozicioniranja na iskalnikih težko dosegli visoke položaje. V kolikor pa vam jih bo uspelo doseči, jih gotovo ne boste obdržali dolgo. Če najamete neprofesionalnega izvajalca optimizacije, vaše podjetje lahko izgubi pol leta časa, medtem ko čakate na rezultate. To pomeni, da bi medtem že lahko ustvarili konkurenčno prednost vašega podjetja, tako pa vas je na najvišjih zadetkih najbrž že prehitela konkurenca.

V slovenskem prostoru je iskani marketing v polnem razmahu. Tista podjetja, ki bodo najhitreje prišla do novih spoznanj in bodo hkrati pripravljena v to še nekaj investirati, postala vodilni akterji v panogi. Ljudje namreč zbiramo informacije, primerjamo ponudnike in v vedno večji meri tudi nakupujemo preko spleta. Če za vaše potrošnike na spletu ne boste dovolj vidni in prepoznavni, za njih ne boste obstajali, saj vas enostavno ne bodo našli!

Nikakor ne smemo pozabiti na še eno veliko prednost, če se odločite za zunanje specializirano podjetje in ne za vašo oglaševalsko agencijo. Ta velika prednost je kontroling!

Spletna stran in optimizacija sta zelo tesno povezani in odvisni druga od druge. Uspeh enega je odvisen od uspešnosti drugega. Če z optimizacijo pripeljete na spletno stran ogromno število novih obiskovalcev, vam slednje nič ne koristi, če ima obstoječa spletna stran slabo uporabniško izkušnjo in posledično slabo zastavljen prodajni proces. Obiskovalci bodo prišli in odšli. Brez konverzije nakupa. In obratno; spletna stran je lahko super prodajno orodje pa podjetju nič ne koristi, če nanjo ne prihajajo obiskovalci katerim bi lahko prodajali. Iz tega sledi, da je najbolje najeti za vsako področje svoje strokovnjake, ki znajo biti konstruktivno kritični in hkrati znajo sodelovati. Takšno tripartitno partnerstvo je najbolj optimalna kombinacija, ki garantira dobre rezultate.

In za konec; nikoli ne zaupajte tistim, ki vam garantirajo visoke položaje na iskalnikih. Predstavniki Googla so že davno povedali, da kdor koli obljublja visoke položaje na iskalnikih enostavno laže. Optimizacija je kot živ spreminjajoč organizem, kjer se ne da ničesar garantirati. Večja kot je konkurenca, težje je optimizirati določeno ključno besedo, zato se rezultati lahko le predvidijo, nikoli pa garantirajo.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *