Uporaba user generated content-a v turizmu

summer-69739_640Leta 1999 je bil lokalni agent s poslovalnico na začetku ulice kralj. Večina kupcev je svoja potovanja rezerviralo pri lokalnih turističnih agencijah. Le redki kupci so bili dovolj pogumni, da so svoja potovanja rezervirali na spletu, kar se je kar v nekaj primerih končalo z negativnimi presenečenji. Podobna zgodba se je odvijala tudi pri klasičnih turističnih agencijah. Kupci niso imeli nobenih informacij o destinacijah, razen tistih, ki so jih ponujale potovalne agencije. Sčasoma so kupci, predvsem zaradi neizpolnjenih pričakovanj, prenehali zaupati potovalnim agencijam.

Z razvojem Web 2.0 spletnih strani in pojavom user generated content-a oz. vsebine, ki jo ustvarjajo uporabniki, so se na spletu razvili portali, ki uporabnikom ponujajo informacije o različnih destinacijah po celem svetu. Tako kot smo se včasih po nasvet in dodatne informacije zatekali k našim znancem, pa se sodobni turist v iskanju teh informaciji zateče na spletne portale, kjer vsebino ustvarjajo turisti. Relevantnost informacij o določeni turistični ponudbi oz. destinaciji se je s tem izredno povečala, saj so potniki, ki so to destinacijo že obiskali najbolj objektivni. Kot se je izkazalo v različnih raziskavah taka vsebina zelo pozitivno vpliva na konverzijo na sami spletni strani in na obisk spletne strani.

Vsebina, ki jo ustvarjajo uporabniki je posebej uporabna če je produkt drag, zakompliciran in pri nakupu uporabniki ponavadi potrebujejo nasvete. Posebno velik vpliv na končno odločitev ima taka vsebina tudi v primeru, da produkt zelo vpliva na življenje kupca.

Turizem je vsekakor ena izmed najbolj razvitih panog na spletu. V letu 2007 se je več kot 40 odstotkov turističnih rezervacij opravilo preko spleta. Opozoriti pa je potrebno, da je panoga tudi zelo konkurenčna. Uporabniki povprečno obiščejo več kot 35 spletnih strani preden se odločijo za nakup. Prav zato je zelo pomembno, da ponudnik na spletni strani ponudi uporabniku tiste informacije, ki si jih ta želi videti. S tem si izredno poveča možnost uspešne konverzije kupca.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *