Učinek dolgega repa – kaj prinaša in kako ga doseči

longtailVečina vas je verjetno seznanjena s konceptom dolgega repa (angl. long tail). Za tiste, ki koncepta še ne poznate, bi bila najpreprostejša razlaga: vse najbolj iskane ključne besede in fraze skupaj se po številu iskanj niti slučajno ne morejo primerjati s seštevkom iskanj ključnih besed, ki jih uporabniki iščejo samo enkrat ali dvakrat na mesec. Z drugimi besedami: število iskanj »nepopularnih« ključnih besed presega število iskanj najbolj popularnih ključnih besed.

Kaj prinaša učinek dolgega repa:

1.) Stabilen dolgoročni obisk. Če se celoten obisk vaše spletne strani nanaša na eno ključno besedo, izguba te besede pomeni izgubo celotnega obiska. Če vaš obisk prihaja iz množice ključnih besed dolgega repa, bo vaš obisk veliko bolj stabilen. V primeru, da se pojavi nov konkurent, da se spremenijo algoritmi spletnih iskalnikov ali da izgubite nekaj vhodnih povezav, vas to ne bo močno prizadelo.

2.) Dolgi rep pomeni VEČ obiska. Optimizacija spletnih strani za zelo popularne ključne besede zahteva več časa, več denarja in več potrpežljivosti. S pravilno in načrtno optimizacijo lahko tudi na najbolj konkurenčnih ključnih besedah rangiramo zelo visoko. Kljub temu vam bodo najbolj popularne ključne besede prinesle le okoli 10% obiskovalcev, 90% obiskovalcev pa na spletno stran pride preko ključnih besed iz dolgega repa.

3.) Obisk iz dolgega repa lahko izboljša vašo spletno stran. S spremljanjem obiska, ki ga na spletni strani dobite preko dolgega repa, lahko dobite pomembne podatke o vsebini in informacijah, ki jih obiskovalci iščejo. Mnogo teh informacij verjetno že imate na spletni strani, vseeno pa lahko vedno dopolnite vaše spletne strani z dodatnimi informacijami. Ne da bi ugibali, kaj vaše obiskovalce zanima, lahko sedaj ustvarjate nove vsebine. In to vsebine, ki vaše obiskovalce resnično zanimajo. Obisk dolgega repa vam tako daje notranje informacije.

4.) Obisk dolgega repa je lahko dosegljiv. Pri dolgem repu vam ni potrebno skrbeti za nenormalno veliko število vhodnih povezav, efekt sandbox-a ali kako premagati konkurenco. Obisk pride sam, brez truda in ne zahteva nobenega vzdrževanja.

5.) Obisk dolgega repa je vreden več. Večina ljudi, ki se ukvarja s PPC oglaševanjem, verjetno že ve, da je učinek oglaševanja veliko večji, če obiskovalci pridejo na vašo stran preko bolj specifične ključne besede – npr. »Nakup garsonjere v Ljubljani«, kot pa, če bi prišli na vašo spletno stran preko ključne besede »garsonjera«. Obisk, ki vam ga prinaša učinek dolgega repa, je lažje doseči, prav tako pa je vreden več. Obiskovalci iz dolgega repa vedo kaj iščejo. Dokler jim to ponujate, bodo tudi vaši prihodki večji.

6.) Odkrijte vabljive besede. Čez nekaj časa boste opazili, da nekatere besede (brezplačno, nagrada, kupon) privabijo na vašo spletno stran več obiskovalcev. Te besede so odvisne od vaše tržne niše. Da bi jih odkrili, morate skrbno preučiti vaš obisk preko dolgega repa. Ko jih boste enkrat odkrili, pa jih lahko namenoma uporabljate na vaših spletnih straneh in tako privabljate še več obiskovalcev.

Kako doseči učinek dolgega repa:

1.) Veliko kvalitetne vsebine. To je verjetno najbolj pogost odgovor na vsa vprašanja, povezana s spletnimi stranmi, vendar je pri učinku dolgega repa to v resnici najpomembnejši element. Ko dodajate na spletno stran veliko nove vsebine in pišete veliko novih člankov, boste nehote ustvarili veliko različnih kombinacij ključnih besed preko katerih boste kasneje dobivali veliko obiska.

2.) Prispevki obiskovalcev na spletni strani. V primeru, da imate možnost, omogočite obiskovalcem spletne strani, da lahko sami dodajajo vsebino na spletno stran. Vsebina ni vse, kar boste s tem pridobili. Različni ljudje uporabljajo različne besedne fraze. Večja izbira besed pa vam lahko prinese več obiska preko dolgega repa.

3.) Forum. Forumi praktično dopolnjujejo zgornjo idejo, vendar gredo korak dlje. Forumi omogočajo več kot samo komentiranje vsebin na vaših spletnih straneh. Na forumih si lahko uporabniki sami izbirajo teme, o katerih bodo govorili. Ustvarite forum, nato pa spremljajte pogoste teme in ključne besede. Najdite vabljive besede in teme ter s pomočjo teh ustvarite novo vsebino na vaši spletni strani.

Sorodne povezave:
Link baiting
Resnična vrednost dodatnih vsebin na spletnih straneh


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *