Posledice nenaravnega pridobivanja povezav

Vhodne povezave so eden od najpomembnejših faktorjev, ki jih uporablja Google za določanje pozicije spletne strani.

Pred leti je bilo za visoko pozicijo na iskalnikih dovolj, da je spletna stran imela veliko število vhodnih povezav. Danes je situacija malce bolj komplicirana. Google ja pričel zaznavati nenaravno pridobivanje vhodnih povezav.

Kaj so nenaravne povezave?

Nenaravne povezave so povezave, ki so nastale zgolj zaradi želje po boljšem položaju na spletnih iskalnikih. Te povezave v večini primerov nimajo nikakršne veze z vsebino spletnih strani.

Nenaravne povezave so na primer:

  • povezave iz popolnoma nerelevantnih spletnih strani, ki nimajo nobene posebne vrednosti za obiskovalca
  • povezave iz »spam« komentarjev na blogih in forumih
  • povezave, ki so nastale z zlorabo tujih spletnih strani

Kaj so naravne povezave?

Naravne povezave so povezave, ki bi jih ustvarjalci spletnih strani naredili tudi v primeru, če spletni iskalniki ne bi obstajali. Na primer, dvosmerna izmenjava povezav z relevantno spletno stranjo je smiselna povezave, saj obiskovalca napoti na spletno stran s sorodno vsebino.

Če je povezava logična in tematsko povezana s ciljno spletno stranjo, potem bodo tudi iskalniki to povezavo sprejeli pozitivno. Več tematsko povezanih spletnih strani vsebuje povezavo na vašo spletno stran, bolje je za vašo spletno stran.

Naravno povezovanje spletnih strani

Tematsko povezane modre spletne strani vsebujejo povezave na vašo spletno stran, kar utrjuje položaj vaše strani.

V tem primeru je spletnim iskalnikom hitro jasno, da je vaša spletna stran namenjena »modri« temi. Posledica je dober položaj spletne strani na ključnih besedah, povezanih s to temo.

V primeru nenaravnih povezav je situacija popolnoma drugačna.

Nenaravno povezovanje spletnih strani

Povezave iz nerelevantnih spletnih strani (prikazanih z različnimi barvami) oslabijo jasno prepoznavnost vaše spletne strani. Spletni iskalniki ne znajo določiti, katere barve oz. kateri temi je namenjena vaša spletna strani. Posledica je slab položaj strani na ključnih besedah, povezanih s temo vaše spletne strani.

Povezave, ki so koristne za uporabnike in obiskovalce spletnih strani, bodo prepoznali kot koristne tudi spletni iskalniki. Ne zapravljajte svojega časa z izgradnjo farm povezav ali brezplačnimi spletnimi direktoriji. Tovrstne povezave vaši spletni strani ne bodo koristile.

Fokusirajte se na kvalitetne in relevantne povezave, ki bodo vaši spletni strani prinašale specifične uporabnike in hkrati izboljšale položaj vaše strani na ključnih besedah.

Sorodne povezave:
101 Vhodne povezave


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *