Link baiting

linkbaitNekateri poznavalci, primerjajo link bating z ribarjenjem. Tako kot ribič vrže svoj trnek in čaka da riba ugrizne tako lahko mi vržemo svoj trnek na splet in upamo, da bo nekdo ugriznil v to vabo in nas dodal med svoje povezave.

Link bating je bil sprva bolj domena blogarjev, saj imajo z vabami tudi najmanjše ovire, saj razmeroma lahko prilagajajo vsebino. Zadnje čase pa vse bolj narašča uporaba link batinga tudi na tradicionalnih spletnih straneh. Vlogo posrednika lahko igrajo tudi različni forumi.

Kako deluje link bating?

Prav tako kot pri realnem ribarjenju tudi v virtualnem spletnem ribarjenju, najprej vržemo vabo. Vaba je lahko nastavljena na naši spletnih strani, to v večini izkoriščajo blogerji, ali pa za vabo vzpostavimo novo spletno stran, ki omogoča indirektno povezavo, saj deluje nevtralno. Spletne vabe lahko razdelimo v pet skupin.

Najpogostejše vabe so novice, ki se lahko pojavljajo kot zgodba o nečem novem, ali različni vidiki neke ustaljene zgodbe. Novica lahko predstavlja delček mozaika, ki ga ni ujel nihče drug. Najbolj udarna novica pa je ponavadi izpodbijanje zgodbe nekoga drugega z dokazi, ki podprejo naše negiranje.

Zanimiva vaba so tudi nasprotujoče izjave. Privlačne so iz vidika kontroverznosti, saj ljudi privlačijo pro et contra izjave.

Ena izmed bolj tveganih vab je napad, saj se lahko zgodi, da se napad začel poglabljati in začne delovati dvosmerno. Zelo hitro lahko postane napad na osebni ravni, s tem pa izgubi bistvo ali pa tisti, ki naj bi bili prejemniki te vabe, ne dobijo prave informacije. Napad se ponavadi izvaja znotraj ene panoge, najpogosteje lahko na konkurenco.

Najbolj splošna in etična vaba je vir. To pomeni, da na naši strani ali na strani vabe objavljamo uporabne in verodostojne informacije. Nekako bi lahko rekli, da je ta vaba najbolj neoporečna.

Med zelo pogostimi vabami je tudi humor, zanimiv je tudi z vidika privlačnosti, saj najlažje najdemo ljudi, ki jim nek spekter humorja (posnetki, šale, slike, stripi,….) ustreza, in nas dodajo v povezavo.

Link bating prinese dobre rezultate z relativno malo vloženega truda.

Nekateri dvomijo v etičnost link batinga, še posebej, če vzpostavimo vabo kot »samostojno« spletno stran. Tak prizvok da dejstvo, da je link bating le gradnja spletnih povezav z malo zvitosti. Če pretehtate znesek za plačljive povezave z časom in vloženim trudom link bating, ki je lahko hiter in lahek način vzpostavljanja povezav do vas. Poleg vsega pa je pozitivna stran link batinga, to da več ljudje vejo o vas in večkrat ko vas »srečajo« bolj se ljudje zavedajo vaše prisotnosti.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *