11 nasvetov za učinkovite URLje

button-42678_64011 nasvetov za izbiro dobrih in učinkovitih URLjev:

 1. Opišite vsebino
  Očitni URLji so odlični. Če lahko uporabnik ob pogledu v naslovno vrstico (ali povezavo) določi, kakšna je vsebina spletne strani še preden si jo ogleda, ste dosegli svoj cilj. Očitni URLji se širijo hitreje med uporabniki, so bolj učinkoviti in hkrati tudi bolj prijazni spletnim iskalnikom.
 2. Ohranite kratek URL
  Uporabniki si krajše URLje lažje zapomnijo, lažje jih preberejo preko SMS sporočil, napišejo na vizitko ali kopirajo. Kratki URLji izboljšajo učinkovitost in uporabnost strani ter povečajo promocijo vaše strani.
 3. Uporabljajte statične URLje
  Čeprav se morda nekateri s tem ne strinjajo, pa vendar nekateri spletni iskalniki obravnavajo statične URLje drugače kot dinamične. Hkrati so dinamični URLji, kjer vodilno vlogo igrajo znaki “?”, “&” in “=”, nepregledni in neprijazni za uporabnike.
 4. Opisni URLji so bolj učinkoviti kot številke
  Če se odločate med uporabo 263/prod282/ in proizvajalec/blagovna-znamka/, raje uporabite slednjega. Četudi v URLju ne porabite ključnih besed oz. te besede nimajo velikega pomena za končne uporabnike, je še vedno bolje uporabljati besede, kjer je to mogoče.
 5. Ključne besede nikoli ne škodujejo
  Če veste, da ima vaša tržna niša veliko konkurenco in boste pri optimizaciji in iskalnem marketingu uporabljali zelo konkurenčne ključne besede, potem morate izkoristiti vse prednosti, ki so vam na voljo. Ključne besede v URLju so gotovo ena od prednosti, zato vzemite seznam svojih ključnih besed in jih logično uvrstite v strukturo svoje spletne strani.
 6. Poddomene niso rešitev
  Nikoli ne uporabljajte več poddomen hkrati (npr. katalog.proizvajalec.vasa-domena.com) – take poddomene po nepotrebnem zakomplicirajo strukturo strani. Pri uporabi poddomen upoštevajte, da se lahko zgodi, da spletni iskalnik obravnava poddomeno ločeno od glavne domene (kot ločeno spletno stran) in tako tudi ne upošteva izmenjave vrednosti povezav in TrustRank-a. V večini primerov, kjer je v uporabi samo nekaj poddomen in so le-te med seboj dobro povezane, taka struktura mogoče ne bo škodovala, a vseeno ni priporočljiva. Kljub temu, da lahko z uporabo poddomen svojo spletno stran večkrat vrinete med rezultate na spletnih iskalnikih, pa to ne odtehta potencialne izgube TrustRank-a in vrednosti povezav med poddomenami. Prav tako večkratno pojavljanje različnih poddomen med rezultati gotovo ni nekaj, kar bi spletni iskalniki in uporabniki odobravali.
 7. Manj direktorijev
  URLji naj ne vsebujejo odvečnih direktorijev oz. črk ali znakov. Vsi ti dodatki samo motijo uporabnike in spletne iskalnike.
 8. Najboljše ločilo je pomišljaj
  Kadar uporabljate URL z več besedami, je te besede najbolje ločiti z pomišljajem (“-“), sledita mu podčrtaj (“_”) in plus (“+”).
 9. Držite se enotnega formata
  Če uporabljate enoten format URLjev na celotni spletni strani, potem ne poskušajte narediti del strani unikaten. Držite se uveljavljenega formata. Tako bodo uporabniki in razvijalci spletne strani lažje razumeli strukturo strani.
 10. Ne uporabljajte velikih črk
  Ker URLji ločijo med velikimi in majhnimi črkami se vedno izogibajte uporabi velikih črk v strukturi spletne strani. Če trenutno uporabljate velike črke, poskušajte narediti 301 preusmeritev na verzijo z majhnimi črkami.
 11. Ne uporabljajte nepotrebnih dodatnih URLjev
  Popolnoma nobenega smisla nima ustvarjati različne URLje, ki kažejo na isto vsebino. Prepričani bodite, da bodo uporabniki, bralci in spletni iskalniki to kmalu ugotovili in se začeli pritoževati.

Sorodne povezave:
Izbira domene

Izbira ključnih besed za optimizacijo spletnih strani


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *