Zakaj SEO ni več samo optimizacija za iskalnike

Zakaj se v SEO svetu to, kar počnemo, spreminja zakaj nismo več samo optimizatorji, ampak postajamo vsebinski marketingarji in marsikaj drugega.

SEO spremembeSvet se je spremenil in enako smo se spremenili tudi mi. Razlogov za to je več:

SEO je večji kot samo SEO.
Te stare taktike, ki smo jih uporabljali, povratne povezave, on-site, in to je to. S tem se optimizacija konča. In kaj naredimo potem, ko ugotovimo, da obstajajo novi faktorji za to, katera stran bo rangirala v googlu, od signalov od socialnih omrežij do tega kako uporabniki uporabljajo spletno stran. In če želimo vplivati na te kriterije, potem moramo delati SEO veliko širše, saj moramo v celoti vplivati na avtoriteto spletne strani kot takšne.

In za to moramo spremeniti in razširiti definicijo SEO-ta. Na žalost jo moramo najprej prestaviti v pozitivno polje, šele kasneje lahko gremo naprej. SEO je danes, še posebej med širšo publiko, ki ni samo marketinška ampak na splošno, še vedno viden kot tisti, ki spama, tisti ki manipulira z iskalnimi rezultati in vse to moramo najprej rešiti, preden prestavimo SEO še korak naprej. In jasno je, zakaj se to počne, saj ljudje, ki imajo kontakt s spletom imajo kontakt z tistimi, ki ustvarjajo spamerske komentarje na njihovem blogu in tistimi, ki jim pošiljajo SPAM e-maile, v katerih jim pišejo, da bi želeli izmenjevati povezave z njimi. In od tukaj prihaja ta pogled na SEO in ta razlog nam še dodatno oteži spremembo definicije SEOja. Na srečo nam je to uspelo že ko govorimo o ljudeh, ki se ukvarjajo s spletnim marketingom, ki jim je postalo jasno, da SEO ni samo oziroma po navadi SEO sploh ni to.

In v osnovi sami sebi škodimo, ko si rečemo, da smo optimizatorji strani. Namreč, ko si nadamo takšne funkcije, nas naročniki gledajo čudno, ko želimo vplivati na njihov dizajn, ali delo na socialnih omrežjih. Ampak, ker smo optimizatorji, torej tisti, ki bi se morali ukvarjati z iskalniki, je to, da se želimo vpletati v druge aspekte spletnega marketinga, res čudno. In iskreno povedano, če delamo širši SEO za naročnika, delamo že tako veliko več, namreč promet na spletno stran prihaja iz socialnih omrežij, PR objav in vsega ostalega. Enostavno nismo več samo optimizatorji.

Ampak, v osnovi je vse ok. Kajti, tisti, ki delamo na področju optimizacije vemo eno stvar, vse se bo spremenilo. Iz preteklosti smo navajeni, da se moramo spremeniti in tudi tukaj se bomo lahko spremenili. Spremenila se je optimizacija in z njo se bomo spremenili tudi mi in tisto, kar počnemo za naše naročnike. In potem bodo lahko tudi naročniki razumeli, da to, ko delamo optimizacijo za njih, v osnovi delamo tudi marketing. In morda bomo razmislili tudi o tem, da bomo svoje funkcije preimenovali. Ne bomo več SEO managerji, ampak bomo postali spletni marketingarji. In odlična posledica tega je tudi, da bo 15ega v mesecu več tudi denarja na našem računu. Kajti, večje kot imamo obveznosti in možnosti vplivanja, večji je tudi naš vpliv na poslovanje podjetja in večje pozitivne posledice si lahko pripišemo.

In, katera funkcija piše tebi na vizitki?


Comments

3 responses to “Zakaj SEO ni več samo optimizacija za iskalnike”

 1. Ugibam: Peter, tvoj članek?

  Na žalost to razumemo samo mi. Ko poizkušaš stranki, ki je slišala od “konkurence”, da bomo itak delali samo bloge z linki in da si bomo izmenjali povezave, razložiti, da je to pa res spamanje in da tega ne delamo in smo zaradi tega dražji, se pa samo obrne in gre k drugi “konkurenci”, ki jim to naredi.

  Jasno, čez 1 leto se vrne in prosi, da se lotimo tega, kar smo predlagali. Res?

  1. 😀 Je, ja 😀
   Na žalost res. Čeprav, ene dva, tri mesece bo treba še počakati, potem pa upam, da bom(o) lahko dali ven en fajnski case study, kako content marketing deluje in kako omogoča, da prehitiš konkurenčne strani po desni. Ker delamo z ene par naročniki res fajni content marketing (ok, ni vse popolno) in so rezultati res odlični. In prav fajn je, ko lahko z naročniki delaš vse te stvari in se tako lepo vidijo rezultati. Ampak seveda to ne gre pri vseh.
   (in oprosti da je tako dolgo trajalo da sem odgovoril, WP te je vrgel v SPAM).

   1. Thanks, Dianne! Th8;7#e21&yre actually the first animal characters I’ve included in a story. They won’t be the last—I know some will show up in a sequel to Death Out of Time. One of the scenes is already written—it just needs a book to go around it! These two just love to have fun and adventures. I’m sure one awaits.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *