4 načini kako za pridobivanje povratnih povezav uporabiti socialna omrežja

Povratne povezave so še vedno pomemben del optimizacije za iskalnike, poleg tega pa poskrbijo tudi za dodatne obiskovalce na vaši spletni strani, enako pa lahko veliko število novih obiskovalcev na vaši spletni strani pripeljejo socialna omrežja. Uporaba obojega skupaj torej dvojno poskrbi za večje število obiskovalcev, kakor tudi za boljše pozicioniranje vaših spletnih strani na iskalnikih. Kljube temu pa ni dovolj pogosto uporabljano. Še posebej je to problematično, ker “stari” načini pridobivanja povratnih povezav ne delujejo več tako dobro, ali sploh ne več. Torej je potrebno poiskati nove načine in socialna omrežja so eno izmed prihajajočih (in delno so že tukaj) načinov. Je pa to bolj zakompliciran način, zato bomo pogledali štiri različne načine, kako to naredimo in kako pridobimo kvalitetne povratne povezave.

Socialna omrežja

1. Pogovarjajte se in dobili boste povratne povezave
Tukaj gre za čisto klasično idejo, če se boste pogovarjali z uporabniki, boste dobili tako obiskovalce, kot tudi povratne povezave. Pomembno je seveda, da zgradite odnos in na takšen način kasneje pridobite pomembne povratne povezave, še posebej če gre za velike in pomembne bloge. Če boste med prvimi, ki bo komentiral na novo objavo na Facebooku ali Google+, imate večjo verjetnost, da vas bo tisti, ki je objavo objavil, videl in potem tudi reagiral na vas. Morda tista oseba ne bo odgovorila, bo pa vsekakor videla vaš odgovor. Naj pa bodo vaši komentarji takšni, da 2bodo dodali dodano vrednost. Ne napišite le “odličen prispevek”, kar je sicer lepo videti, vendar si vas avtoica objave ne bo zapomnila, saj niste dodali nič posebnega, nič pametnega, nič zaradi česar bi se vas splačalo zapomniti. Torej nič, zakaj bi naredil povratno povezavo do vas nekje v prihodnosti. Če boste na podlagi objave (recimo moje) naredili neko dodatno raziskavo, ali vsaj poiskali dodatno raziskavo, o njej pa pisali v komentarjih, bom tega izredno vesel, vašo novo informacijo bom verjetno dodal v ta ali v kak naslednji prispevek, vas omenil in verjetno dodal tudi povezavo na vašo spletno stran.

2. Iščite možnosti za pridobivanje povratnih povezav
Poiščite ljudi na različnih socialnih omrežjih, ki se ukvarjajo s tem, s čimer se ukvarjate vi in se pogovorite z njimi, ali obstaja kje kakšna možnost za povezavo na vašo spletno stran. Uporabite različna orodja, ki so na voljo znotraj posameznih socialnih omrežij (LinkedIn-ov iskalnik je odličen) ali zunanja orodja, kot so http://findpeopleonplus.com/ ali http://followerwonk.com/ ali pa uporabite kar Google, kjer z iskanjem site:www.pinterest.com formula 1 najdete vse, ki se ukvarjajo z vsebinami o formuli 1. Morda uporabite tudi http://freshwebexplorer.moz.com/ ki zna delovati nekoliko bolje kot googlovo iskanje blogov. Followerwonk nam lahko pomaga najti tiste, ki sledijo vam in drugi znamki, ki je pomembna in ti ljudje so pomembni za vas, in se lahko začnete pogovarjati z njimi ali komentirati na njihovih spletnih straneh.

3. Obvestite “pomembne ljudi” o vsebinah
Znotraj tega koraka najprej pripravite vsebine, ki bodo za pomembneže na socialnih omrežjih v vaši niši pomembne, potem pa jih obvestite o tem, da ste te vsebine pripravili. Ali pripravite posebno objavo na twitterju “O @mesarecp, a si videl ta odličen prispevek na optimizacija.eu”  ali pa jih dodajte kot /cc v originalno objavo, v kateri na splošno delate reklamo za ta prispevek. “4 odlični načini za pridobivanje povratnih povezav. Zanimala bo tudi /cc @mesarecp”. Seveda bo pri tej taktiki pomagala tudi prva točka tega prispevka, torej to, če boste že imeli vzpostavljen nek odnost s temi osebami, saj obstaja veliko večja verjetnost, da bodo odreagirali na vašo informacijo, če že vedo kdo ste in da delate pametne stvari. Vsekakor je to najenostavneje, če ste o tej osebi/podjetju pisali v prispevku, saj bo bolj zanimiv za vas. Ampak ne težite ljudem kar tako in ne pripravljajte #rant prispevkov, v katerih boste pljuvali po neki znamki kar tako. Pripravite takšne vsebine, ki bi jih vaša ciljna oseba z veseljem dodala na svojo spletno stran.

4. Zgradite si veliko sledilcev in pripravljajte kvalitetno vsebino
Tole je najbolj očiten nasvet, če imate na socialnih omrežjih veliko sledilcev, lajkerjev in kaj je še teh izrazov, bodo ti, ko boste objavili novo kvalitetno vebino to delili s svojimi prijatelji, vključili v svoje bloge ali druge objave in na takšen način boste dobili povratne povezave. To je verjetno najbolj naraven način pridobivanja povratnih povezav iz socialnih omrežij in posledično tudi tisti, ki ga ima Google najbolj rad.

Kaj pravite, so to najboljši načini za povratne povezave? Jih že uporabljate? Kaj še drugega uporabljate?

Povzeto po


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *