Kriteriji, pomembni za SEO v 2013

Google ima po lastnih izjavah preko 200 različnih kriterijev, ki jih uporablja za odločitev, po kakšnem vrstnem redu se bodo spletne strani prikazale v iskalnih rezultatih. Teh 200 kriterijev praktično dnevno spreminja, poleg tega pa jim spreminja tudi pomembnost (težo), tako da praktično vsak dan vidimo nekoliko drugačne rezultate.

Zaradi tega je izjemnega pomena, da se redno informiramo o tem, kaj se dogaja na področju optimizacije, kateri so tisti kriteriji, ki so trenutno najbolj pomembni, še bolj pomembno pa je, da znamo oceniti, kateri izmed kriterijev bodo postali pomembni v prihodnosti. To lahko ocenimo, če redno spremljamo spremembe in razumemo v katero smer te spremembe grejo, saj na podlagi tega lahko razmislimo v katero smer bodo spremembe šle v prihodnosti in te kriterije upoštevamo že danes. Tako pripravimo stran, da bo lahko delovala tudi v prihodnosti.

Resne analize, o tem, kateri kriterij je pomemben in kateri ni so redke, zato je pomembno, da tiste, ki so narejene tako, da jim lahko verjamemo. Ena izmed takšnih je bila objavljena pred kratkim in tukaj so rezultati.

Najpomembnejši trije kriteriji preko vseh kategorij so: (ta-ta-raaaaa)

1. Število +1 v Google+
2. Število deljenj vsebine na Facebooku
3. Število povratnih povezav na vašo spletno stran

Generalno gledano so spremembe takšne, kot jih že nekaj časa napovedujemo: Socialna omrežja postajajo vedno bolj pomembna in med njimi postaja vedno bolj pomemben Google+. Vsebina postaja vedno bolj pomembna, in resnično kvalitetna vsebina postaja vedno bolj pomembna. Ta kvalitetna vsebina je pomembna sama po sebi, poleg tega pa bo poskrbela za večje število deljenj na socialnih omrežjih. Povratne povezave so še vedno zelo pomembne, vendar so vedno bolj pomembne vedno bolj kvalitetne povratne povezave. Povratne povezave, pri katerih ni več toliko (sploh?) pomembno kakšna ključna beseda se skriva na povezavi, ampak to iz katere strani in kako avtoritativne strani prihaja ta povratna povezava.

In še marsikaj zanimivega lahko vidite v tej raziskavi, celotna je tudi na voljo v .pdf verziji, osnovni vir pa je tukaj.

us-ranking-factors-2013


Comments

One response to “Kriteriji, pomembni za SEO v 2013”

  1. Hvala za povezavo-za knjigo, si jo bom še prebral.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *