Kako vam lahko Google Sitemaps pomaga pri optimizaciji spletnih strani?

1189509171_1371205913Ali vaša je spletna stran slabo pozicionirana za ključne besede, pomembne za vaš posel? Ali so vaše spletne strani vidne med rezultati na spletnih iskalnikih? Preberite si, kako vam lahko Google Sitemaps pomaga povečati število obiskovalcev na vaši strani in izboljša pozicijo na spletnih iskalnikih.

 1. Vpišite vse vaše spletne strani v Googlov indeks – zastonjZačnimo s pregledom, kaj Google Sitemaps sploh je – in kaj ni. Google Sitemaps je storitev, ki vam omogoča vpis vseh vaših strani v Googlov indeks. To je posebno uporabno pri vpisu dinamično generiranih strani in strani, ki niso dosegljive preko povezave iz vhodne strani. Z vnosom spletnega naslova (URL) vaše spletne strani v Sitemaps pomagate Googlovemu pajku, da lažje in bolj temeljito indeksira vašo spletno stran.Shema strani (sitemap) je datoteka, ki vsebuje povezave na vse strani, ki jih želite indeksirati. Shemo strani lahko ustvarite ročno ali pa uporabite Googlov generator shem strani ali kakšen drug podoben program.Pomembno je, da veste, da vam vnos strani v Google Sitemaps ne garantira, da bodo vse strani indeksirane in ne vpliva na PageRank. Prav tako to ni nadomestilo za ustvarjanje pomembne in uporabne vsebine na vaši spletni strani. Google Sitemaps je dodatek in ne nadomestilo za optimizacijo spletnih strani.

  Za vnos strani v Sitemaps pojdite na https://www.google.com/webmasters/sitemaps in se vpišite v sistem z vašim uporabniškim imenom za Google (isto uporabniško ime kot za Gmail in druge Googlove storitve). S klikom na “Add Site” dodajte vašo spletno stran in sledite navodilom za dodajanje sheme strani.

  Za uporabo sistema ni potreben vnos sheme strani. Tudi brez tega lahko spremljate poročila o vidnosti vaše strani na Googlu in priporočila, kako narediti vašo spletno stran bolj prijazno za spletne pajke.

   

 2. Ugotovite kako visoko rangirate na ključnih besedahZ uporabo Google Sitemaps lahko spremljate, kako visoko rangirate za določene ključne besede. Kliknite na zavihek “Statistics”. Desni stolpec vam kaže, kako visoko je vaša stran pozicionirana na organskih ključnih besedah, uporabljenih na vaši strani.
 3. Ugotovite, kako Google vidi vašo spletno stranV zavihku “Statistics”, “Page analysis” si lahko ogledate pogoste ključne besede, ki so uporabljene na zunanjih povezavah na vašo spletno stran. Prav tako si lahko ogledate najbolj pogoste besede, uporabljene na vaši spletni strani.
 4. Dovolite dostop do celotne spletne straniČe vaša spletna stran uporablja robots.txt je možno, da s tem blokirate Googlove pajke in s tem onemogočate uspešno indeksiranje celotne strani. Google Sitemaps vam ponuja orodje za delo z robots.txt, ki vam prikaže seznam strani, ki jih ta datoteka blokira. Prav tako imate možnost testiranja sprememb datoteke robots.txt. Tako lahko takoj ugotovite, kako bo ta datoteka vplivala na indeksiranje strani in če datoteka vsebuje kakšne napake.
 5. Zaprosite za ponovno vključitev strani v Googlov indeksČe je vaša spletna stran izginila iz rezultatov iskanja, ste gotovo bili kaznovani zaradi kršitev Googlovih pravil o kvaliteti strani. Potem ko boste odpravili vse napake in pomanjkljivosti, lahko zaprosite za ponovno vključitev v indeks preko Google Sitemaps. Preprosto kliknite na “Submit a reinclusion request” in izpolnite obrazec. Obrazec za ponovno vključitev je na voljo samo uporabnikom Google Sitemaps. Ostali uporabniki lahko pošljejo elektronsko pošto z zahtevo za ponovno vključitev Googlovemu centru za pomoč uporabnikom.

Google Sitemaps se neprestano razvija in nadgrajuje. Nove lastnosti in storitve lahko spremljate na njihovem blogu.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *