Kako se lotimo gostujočega objavljanja prispevkov

Ok, pojma nimam kako se guest posting prevaja v slovenščino. Zato ostajam na angleškem izrazu. 2014 je že poskrbel za akcijo na področju SEOta. g. Matt, najbolj priljubljen in najbolj osovražen je javil, da objavljanje prispevkov na drugih blogih, torej gostovanje na drugih blogih, torej guest posting, ni stvar, ki bi se jo delalo na veliko, ker ga na Googlu vidijo kot spam. Hrmm. Nekoliko problematično je tole vse skupaj (več o tem lahko preberete tukaj). Zato si poglejmo, kaj imajo o guest postingu za povedati kolegi iz MOZa, ki so na to tematiko pripravili whiteboard friday. Evo:

Rand je že ob začetku tega leta napovedal, da bo guest posting postala stvar, ki ga bo Google videl kot SPAM. Težava z guest postingom je, da lahko hitro preide v slippery slope (drsečo strmino?), pa najprej poglejmo zakaj. Na začetku vemo, da imamo veliko zanimive vsebine, vendar ker naša spletna stran ne dobiva veliko obiskovalcev, se odločimo, da bi raje našo vsebino objavili na kakšem drugem blogu, ki ima več obiskovalcev in tako našo vsebino predstavimo večji publiki. In ja, če imate resnično kvalitetno vsebino, morda kakšne grafike, infografiko, jo velike strani rade objavijo in vi dobite veliko več bralcev. Vendar se potem zgodi to, česar se bojimo. Ugotovimo, da smo dobili kvalitetno povezavo iz našega gostujočega prispevka, povezavo, ki nam bo pomagala, da bomo bolje rangirali v Googlu. In, razmišljamo naprej, sedaj lahko objavimo še več gostujočih prispevkov, tako da dobimo še več povratnih povezav in seveda tudi še več obiskovalcev. Kar je še vedno čisto ok, vendar nas naša drseča strmina odpelje še naprej. Kajti, namesto da bi takšne prispevke delali zato, da se pokažemo kot avtoriteta, začnemo guest posting uporabljati kot način pridobivanja povratnih povezav. Ker je težko najti dobre strani, ki bodo objavile vaš prispevek in za njih je potrebno ponavadi pripraviti resnično kvalitetne objave. Zato kriterije malo (zelo) znižamo, tako da poiščemo meh strani, za katere pripravimo meh vsebino. Ker link je pač še vedno link. In na koncu koncev objavimo kjerkoli, in gremo še korak naprej, ko najamemo ekipo poceni piscev, software za spinning, ekipo ki nam išče priložnosti za objave, napišemo skripto, ki bo pogledala kakšne povratne povezave ima naša konkurenca in poiskala priložnosti za postanje … In vaš klobuk postane čisto črn. ČRN.

Največja težava je v tem, da začnemo pri zelo kvalitetnih in potem ko se zapeljemo po našem metaforičnem pobočju, pridobivamo nekvalitetne linke. Rezultati so vidni, ne vemo pa, ali prihajajo zaradi visokokvalitetnih linkov, ki smo jih dobili na začetku, ali pa pomagajo tudi PR n/a PA: 1 linki, ki jih dobivamo masovno (o. ur.: master hint, it’s the good links). In potem dobimo focn od ene izmed Googlovih živali, naj bo to Panda, Pingvin ali prihajajoča Žirafa. In potem imamo veliko dela s tem, da te povratne povezave umaknemo, uporabimo disawow in naredimo vse ostalo, medtem ko ne dobivamo praktično nobenih obiskovalcev preko Googla, nič ne prodamo in nič ne zaslužimo. Ne tedne, mesece, pogosto leto ali celo leta. Vprašajte mene, ko se mi je to že zgodilo 😀 Ouch.

Če bi vso delo, ki smo ga naredili, vložili v to, da bi pripravljali manjše število bolj kvalitetnih prispevkov, ki bi jih objavljali le na visokokvalitetnih straneh, in pa seveda tudi na naši strani, kjer bi naravno pridobivali povratne povezave, takrat bi pa mesece in mesece dobivali kvalitetne obiskovalce iz Googla. Nikoli ne pozabimo, da če res dobre vsebine, ki so ljudem všeč in jih radi berejo, objavljamo na drugih straneh, bodo vse vsi, ki jim bo vaša vsebina všeč, linkali na drugo stran. Vi ne boste od tega imeli veliko, vaša spletna stran pa sploh nič. Je to res najboljša taktika?

Zato bomo sedaj pogledali še nekaj napačnih predpostavk, v katere nekateri verjamejo:

1. Več linkov je bolje kot manj linkov. Nope, temu ni tako. Vsi linki niso rojeni enaki. Pogosto lahko vidimo strani, ki imajo le nekaj ducatov, morda sto, dvesto povratnih povezav, ki so rangirale veliko bolje v Googlu kot njihova konkurenca,ki je imela stotine tisoče linkov. 

2. Manj urednikovanja je bolje. Ko iščete priložnosti za guest posting, si mislite “eh, pa kaj te tak komplicirajo pri članku, ki sem jim ga poslal. Bom raje poiskal nekoga, ki ne bo toliko kompliciral, ampak bo enostavno objavil vsebino”. nope, tega ne želite narediti. Zakaj? Ker če bodo objavili karkoli jim boste poslali, to pomeni, da bodo objavili tudi vse, kar jim bodo poslali drugi. hrmm, torej boste na koncu koncev objavili članek na spamerskem portalu. In spet boste imeli težave z Googlom.

3. Linki so bolj pomembni kot drugi kriteriji (obisk, vpliv, kredibilnost). Ni res, bolje je, da objavite prispevek nekje, kjer ne boste dobili povratne povezave, ali pa boste dobili nofollow-ano povratno povezavo, prispevek pa bo videlo tisoč ljudi in več sto ga bo re-tweetalo, več sto ga bo lajkalo. Na takšen način povečujete vašo osebno avtoriteo, kar bo na najrazličnejše načine pozitivno vplivalo na optimizacijo vaše strani in na splošno na vse akcije, ki jih počnete kot spletni marketingar.

Kdaj objavljati gostujoče prispevke?

1. Ko želite prodreti na novo področje, novo tematiko, novo državo. Moz začenja delovati na področju dizajna in tako poišče zelo avtoritativne spletne strani s področja dizajna in jim predlaga, da bi pripravili kakšen članek o SEO za dizajnere. In seveda se najdejo skupaj.

2. Ko želite vzpostaviti pozitivno sodelovanje s kakšno stranjo, je to lahko prvi korak. Tako lahko tudi vidite, ali se vaše ciljne publike pokrivajo in potem razmislite o tem, kako sodelovati naprej.

POMEMBNO: Vašo najboljšo, oh in sploh, top of the pops vsebino vedno objavite na vaši strani. Ne glede na to, če mislite da bi lahko z objavo na drugi strani dosegli večje število bralcev, ga še vedno objavite na vaši strani. Dolgoročno gledano želite, da bo takšna vsebina na vaši strani.

Kako vi delati guest poste? Se strinjate z mano, da je v Sloveniji zelo problematično, ker je število kvalitetnih portalov, ki bi sprejeli guest poste iz neke niše tako majhno, da je praktično nemogoče?

Povzeto po http://moz.com/blog/guest-posting-blogging-slippery-slope-whiteboard-friday


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *