Uporabite Google plus in zavladajte v Googlu!

Poglejmo, kako Google+ vpliva na iskalne rezultate, ki jih vidimo v Googlu.  Ta prispevek je posledica opažanj, ki smo jih videli na iskalnih rezultatih v ZDA, tako da nujno ni popolnoma aplikabilen na slovenske razmere, vendar se lahko veliko naučimo za prihodnost, torej za SEO, ki prihaja. In v kratkem bo tudi pri nas.

Poglejmo kaj se dogaja: Če v Googlu iščem “data science” in sem prijavljen v Google+ profil, vidim rezultat “how Moz’s data science team works”. Kar je čudno, kajti ta prispevek je bil ravnokar objavljen na posebnem “dev” blogu, ki ni glavni blog moz.com in je na lastni poddomeni. Če iščem enako ključno besedo in nisem prijavljen v G+ profil, tega prispevka ne bom videl čisto nikjer, sploh ga ne bo med prvimi 100 rezultati. Očitno se prikazuje, ker ga je na G+ delil nekdo, ki ga sledim na Google+. To se torej dogaja zaradi integracije Google+.

Enako velja, če iščem zelo široke ključne besede, kot je recimo “industry survey”. In na drugem mestu bom videl “Take the 2013 Moz Industry Survey” in kar naenkrat spletna stran moz.com rangira na najrazličnejše ključne besede. Enako se to dogaja zato, ker so ljudje, ki jim sledim v Google+, delili ta prispevek na G+. In enake rezultate smo lahko videli tudi na drugih ključnih besedah, kot so Happy Halloween (izredno široka ključna beseda), kjer sem videl prispevek, ki ga je danes delil kolega Jean Luca, s fotografijo, ki se je pojavil v iskalnih rezultatih. Enako za Consumer Purchasing power, prispevek drugega kolega, ki ga je delil na G+ in ga jaz sledim.

Ok, sedaj poglejmo, kaj vse to pomeni za marketingarje, bolj specifično za vse, ki se ukvarjajo z optimizacijo, ki v svojih marketinških strategijah skupaj uporabljajo search, social in content marketing. Publika, torej followerji na Google + so izredno pomembni in postaja vedno bolj pomembna. To so ljudje, ki jih zanima search in spletni marketing, ki jih lahko dosežemo brez klasične optimizacije. Niti ene desetine klasičnega SEOta mi ni potrebno opraviti, pa še vedno se bom pojavil visoko na pomembnih ključnih besedah. Vse kar moram narediti je, da mi sledite na Google+. In tudi če te osebe ne uporabljajo Google+, to sploh ni pomembno, torej ni jim potrebno iti na plus.google.com in tam prebirati vaše prispevke, kot je to na Facebooku. Ne, važno je samo, da so vas enkrat dodali na Google plus in sedaj se jim bodo rezultati prikazovali kar neposredno v iskalnih rezultatih. Še pomembneje, niti ni potrebno, da so vas dodali v krog na Google+, pogosto je že dovolj, da ste z njimi izmenjali kakšen email, torej da ste se povezali preko Google storitve in že se bodo jim vaši prispevki prikazovali v iskalnih rezultatih. Ni sicer dovolj, da ste jih zaspamali preko gmaila, morala sta si izmenjati nekaj sporočil. Google je tukaj, hvala bogu, dovolj pameten.

Vsekakor pa je potrebno razmisliti kaj in koliko boste delili s svojimi prijatelji na Google+. Če boste pretiravali in boste delili vse in vsako spletno stran, vas bodo ljudje enostavno umaknili iz lastnih krogov. Torej tudi tukaj SPAManje ni rešitev. Verjetno tudi Google pregleda, koliko uporabnikov je G+ kliknilo tudi na vašem prispevku in ne bo prikazoval takšnih prispevkov. Kvaliteta je tudi tukaj izjemno pomembna.

Tukaj je tudi pomembna vsebina. Tudi če vi sami ne uporabljate Google+, če nimate profila, ki bi imel veliko sledilcev. Pomembno je, da pripravljate kvalitetno vsebino, takšna vsebina bo prepričala druge, ki so aktivni na google + in bodo delili vaše prispevke z drugimi. Ne samo, da boste dobili promet iz Google+, dodatno se bo vaš rpispevek prikazoval visoko v iskalnih rezultatih tistim, ki sledijo osebo, ki je delila vaš prispevek. Ponovno, precej več lahko pridobite, kot iz Facebooka.

Zavedati pa se moramo, da imajo ti rezultati v Google iskalnih rezultatih svojo časovno omejitev. Po tem, ko je nekdo delil vaš prispevek, bodo njegovi followerji še nekaj časa videli ta prispevek visoko v iskalnih rezultatih, potem pa bo počasi izginil in bo rangiral glede na klasične SEO kriterije. Trenutne analize so pokazale, da je time-frame za to med enim tednom in enim mesecem. To pomeni, da če veste da imate pomembno tematiko, ki bo dobila veliko obiskovalcev na ta način, lahko ponavaljte tematiko. Vsak mesec ali dva objavite nekaj na to tematiko. In kar je pomembno, niti ni pomembno, da boste točno zadeli ključne besede, ki jih je nekdo vpisal v Google, ne, samo široka tematika je pomembna in je kriterij.

Torej, gremo vsi na Google+. In, če ste tako prijazni, lahko tudi ta prispevek delite na svojem G+. Še prej pa me iskreno zanima, ali kaj tega vidite tudi v slovenskih iskalnih rezultatih? Sam sem veliko tega videl pred časom, sedaj pa se mi zdi, da takšnih rezultatov na google.si sploh več ne vidim. Pa vi?

Besedilo je povzeto po: http://moz.com/blog/using-google-plus-to-appear-in-the-top-results-every-time-whiteboard-friday


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *