Zakaj v Googlu s ključno besedo “nepremičnine” med organskimi zadetki ne boste prvi?!

No, morda tudi boste … Nikakor pa vam to ne bo uspelo v kratkem. Niti ne v malce daljšem času. Predvsem vam bo to uspelo le na dolgi rok, in sicer le, če boste naredili vse prav. Pa niti to ni nujno. Naj razložim …

Nove spletne strani si lahko predstavljamo kot nova podjetja, ki so na začetku svoje poslovne poti. Predstavljajte si, da ste ravnokar odprli s.p. ali d.o.o. in zdaj bi seveda radi, da ljudje pridejo k vam in kaj kupijo. Prav tako si najbrž želite, da bi jih čim več obiskalo vašo novo spletno stran. Ampak na žalost se ne eno ne drugo ne bo zgodilo kar samo od sebe. Zavedati se je namreč potrebno, da je konkurenca na vseh področjih velika in da se ljudje pač raje odločamo za produkte, ki so preverjeni in ki jih poznamo oz. poznamo podjetje oz. blagovno znamko, ki jih nudi. Mislim, da se vsi strinjamo z dejstvom, da kot neznani ponudnik multikultivatorjev, ki je pravkar vstopil na trg, ne morem v naslednjem mesecu prodati niti približno toliko, kot jih proda Catterpillar.

… In tega konec koncev niti nihče ne pričakuje od mene. Enako moramo gledati na spletno stran. Moja nova spletna stran, ki ima nekaj vsebine in je tudi malo optimizirana, nikoli ne bo privabila toliko obiskovalcev, kot jih privabi, recimo, Amazon, če se z metaforo preselimo v drugo nišo. In tudi ko bom v spletne iskalnike vpisal ključno besedo “knjige”, me iskalniki ne bodo prikazali kot prvi rezultat. Bodo pa pokazali Amazon (ok, svetknjige.si v resnici, ampak metafora še vedno drži).
Seveda obstajajo izjeme, ki pa so žal redke. In ne pozabimo − tudi Facebook ni postal najpomembnejša spletna stran na internetu v dveh mesecih. Kaj izjeme torej počnejo? Pa poglejmo:

1. Imajo veliko denarja. Če imate veliko denarja, boste lahko z gromozanskim budgetom, namenjenim izključno za marketing, prodali veliko multikultivatorjev. A še vedno ne toliko kot Catterpillar. Zavedati se je potrebno, da bo namreč večina nakupov posledica push marketinga. Prenesimo primer še na splet … Če imate velik budget, boste lahko uporabili močan push in tako s pomočjo zakupa ključnih besed prišli na prvo stran iskalnikov. Nikakor pa vam to ne bo uspelo le z optimizacijo vaše spletne strani.
1. Imajo nekaj resnično novega ali drugačnega. Če ste izumili popolnoma nov produkt, boste dobili podporo ljudi, ki jih takšne stvari zanimajo. Dobili boste tudi finančno podporo, revije in časopisi bodo pisali o vas, ljudje bodo šepetali o vas − vse to vam bo pomagalo, da se bo vaše podjetje razširilo veliko hitreje kot druga oz. veliko hitreje, kot je v navadi. Enako je tudi na spletu. Če bo vaša spletna stran ponudila informacije ali storitve, ki jih ni še nikoli nihče, boste zrastli hitro. Če pa je vaša stran le ena izmed mnogih, čeprav v resnici boljša in lepša, vam to ne bo kaj prida pomagalo. Rastli boste tako hitro ali kvečjemu nekoliko hitreje kot ostali.
1. Verjetno obstaja še kakšna druga razlaga … In enako je na spletu. Pogosto pride enostavno do domino efekta, ko se vse domine najprej pravilno postavijo ena pred drugo, v ravno pravem razmaku in potem še pravilno padejo. To se lahko zgodi tudi na spletu …

Zavedati se je potrebno obeh možnih izidov, in sicer da lahko vaša stran raste hitreje, pa tudi počasneje kot ostale. A ne pozabite – podjetje, ki ima odličnega direktorja in odlične zaposlene, bo zagotovo rastlo hitreje kot konkurenca (hitreje seveda ne pomeni, da bo absolutno takoj doseglo vrhunske rezultate). Tako bo tudi vaša spletna stran − če boste izvajali kvalitetno optimizacijo, se s kvalitetnimi vsebinami držali lastne content marketing strategije, del budgeta namenili oglaševanju na klik ter offline oglaševanju in še kaj − hitreje rastla. Kljub temu pa se moramo zavedati, da se organske stvari dogajajo pač organsko. In organsko pomeni (precej) počasi.
Vsaka spletna stran si mora zato nabrati kilometrino ali, kot ji rečemo, avtoriteto. S počasnim pridobivanjem povezav, vsebine, uporabnikov in kupcev bo zrastla tako sama kot tudi njena uvrstitev v spletnih iskalnikih.

In če se čisto nazadnje vrnem še do primera v naslovu … Če se ukvarjate s posredništvom z nepremičninami, boste čisto na začetku dobro uvrščeni morda le pri iskanju ključne besede (KB) “nova stanovanja na severu Ljubljane”. Z dodatnim delom boste dobro uvrstitev prenesli tudi na KB “nova stanovanja Ljubljana”. Če boste resno vlagali v marketing in predvsem v spletni marketing, boste počasi na vrh prispeli tudi preko KB “stanovanja Ljubljana”. Če ne boste obupali, se boste med prvimi zadetki znašli še na KB “stanovanja”. In na koncu koncev tudi na cilju – ključni besedi “nepremičnine”.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *