Faktorji za optimizacijo

Moz.com vsaki dve leti naredi raziskavo in povpraša večje število (letos 128) strokovnjakov, ki se ukvarjajo z optimizacijo, kateri so po njihovem mnenju faktorji, ki vplivajo na dobro pozicioniranje strani v iskalnikih in kako pomembni so ti posamezni faktorji. Enako so narediti tudi letos in pogledali si bomo kakšno je njihovo mnenje, katere so tiste stvari, ki jih morate početi, da bo vaša spletna stran čim bolje rangirala v iskalnih rezultatih Googla. Še enkrat, ne gre za dejstva, ki jih pove Google, ampak za zbrana mnenja strokovnjakov iz področja SEO-ta. Iskreno povedano, to je verjetno največ, kar lahko dobimo na tem področju, saj nam Google ne bo nikoli dal točnih podatkov, kateri so ti kriteriji in kako pomembni so.

Največjo pomembnost ima avtoriteta domene, katere pomembnost so ocenili z 20%. Sledi število povratnih povezav, od kot prihajajo ipd. Naslednja stvar so ključne besede na sami strani, poleg osnovne uporabe ključnih besed v URL naslovu in v vsebini, se tukaj šteje tudi druge kriterije, recimo koliko Google uporablja semantične analize vsebine. Vse kar je povezano z vsebino vsebine na vaši spletni strani. Skoraj 10% je prejel še kriterij Vsebina sama po sebi, torej dolžina vsebine na strani, unikatnost vsebine in koliko je vsebina prijazna uporabnikom. Ostali kriteriji (vidite jih lahko na sliki) so prejeli manjšo pomembnost, kar samo dokazuje, koliko je teh kriterijev in kako je vsak izmed njih še vedno pomemben.

Da ne naštevamo vseh teh kriterijev, ki si jih lahko ogledate na grafu, je najboljše da pogledamo nekatere pomembne lekcije, ki se jih lahko naučimo iz te raziskave:
1. Kompleksnost se vsako leto veča in veča. Faktorjev je več in različni faktorji postajajo bolj pomembni, tako da ne obstaja en faktor, ki lahko obrne vašo optimizacijo na glavo.

2. Povratne povezave so še vedno pomembne. O tem sem pisal tudi na Red orbit blogu v prispevku Kako pomembne bodo povratne povezave v prihodnosti. Če pogledamo raziskavo vidimo, da skupni vpliv povratnih povezav dosega skoraj 40%, kar pomeni, da je še vedno izredno pomemben faktor, ki pa počasi upada, v preteklosti smo v teh istih raziskavah lahko videli, da so povratne povezave zavzemale več kot 50% grafa, sedaj pa že precej manj.

3. Metrike povezane in pogojene z brandom postajajo vedno pomembnejše. Če ne gradite blagovne znamke na spletu se vam to lahko močno pozna, skupno je brand v tej raziskavi tako pomemben kot on-site optimizacija, kar pomeni da je izredno pomembno, da se odločite, da mora vaša spletna stran postati brand, ne samo še ena spletna stran.

4. Socialna omrežja strokovnjaki v raziskavi še vedno vidijo kot enega manjših faktorjev. Na drugi strani pa, če pogledamo korelacijo dobro rangiranih strani in njihovega socialnega statusa, vidimo da je korelacija izredno pomembna. Seveda korelacija nujno ne pomeni vzročnost, kljub temu pa je pomembno vedeti, da obstaja in da se moramo počasi obračati na socialna omrežja.

5. Domene, ki vsebujejo ključne besede, ki so bile vedno izredno popularne in so lahko zelo močno vplivale na rezultate vaše optimizacije, postajajo vedno manj pomembne in to se vidi na najrazličnejših področjih. To lahko enostavno povežemo tudi z porastom branding faktorjev, saj sta si ti dve ksupini faktorjev nekako “nasprotni”, saj gradnja branda v veliki večini primerov pomeni, da se umaknemo stran od www.parketi-za-vrtne-terase.si, kajti to ne bo nikoli blagovna znamka.

In kaj pravite vi? Kateri izmed teh kriterijev so resnično pomembni? Kaj vidite? V komentarje.


Comments

2 responses to “Faktorji za optimizacijo”

  1. Pomoje bo to kar držalo. Tudi sam sem priča, da ko delaš na brandu, prideš dlje kot pa če imaš main kw domeno. Edino glede social media signals bi rekel, da imajo večjo vlogo – po mojih izkušnjah namreč.

  2. Mislim, da so najbolj pomembne povratne povezave, predvsem tam, kjer je konkurenca močna. Lahko imaš nevem kako dobo on-site optimizacijo, če nimaš polno povratnih povezav in seveda kvalitetnih ne bo nič.
    Deljenje povezav preko socialnih omrežij pa je v bistvu samo začasna rešitev.
    Pri domenah pa je tako, zelo težko je dobiti tako s pravo ključno besedo, zato je v bistvu prav, da se pomembnost zmanjša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *