6 načinov za optimizacijo, brez dodajanja nove vsebine

V zadnjem času se nam zdi, da se je optimizacija za iskalnike skoncentrirala samo še okoli kreiranja nove vsebine, ki jo potem marketingiramo in z njo pridobivamo benefite za spletno stran. To pa v resnici zelo minimizira zahteve optimizacije in tega, kar moramo narediti za dobro pozicioniranje spletne strani v iskalnikih. Zato si bomo danes vzeli čas in pogledali 6 drugih stvari (verjetno jih obstaja 600, ne le 6), ki jih lahko naredite, da bo vaša spletna stran bolje uvrščena v iskalnikih, brez da bi pripravljali nove vsebine oziroma izvajali vsebinski marketing.

1. Izboljšajte način, kako se vaša spletna stran prikaže v iskalnih rezultatih.

V iskalnih rezultatih lahko uporabnik vidi naslove, opise in URL spletne strani, klasično bo videl 10 takšnih rezultatov. Morda bo poleg kakšnega izmed rezultatov videl tudi informacijo o avtorju vsebine ali pa predogled video posnetka, ki je na tej spletni strani. In po kliku na enega izmed rezultatov pride uporabnik na vašo spletno stran. Naredite lahko oboje, najprej izboljšate prikaz vaše spletne strani v iskalnih rezultatih, torej dodate rel=author, ali dodate video posnetek, ali pa spremenite meta naslov, ali pa celo, spremenite URL naslov. Raziskave v zadnjem času so pokazale, da so tudi URL naslovi relevantni pri odločitvi uporabnika, na katerega izmed rezultatov v iskalniku bo kliknil. To pa še ni vse, vsekakor morate izboljšati tudi pristajalno stran, na katero bo prišel uporabnik. Če sta prikaz v iskalnih rezultatih in pristajalna stran enaka, torej govorita o isti stvari in uporabnik dobi to, kar predvideva, da bo dobil, vam bo to pomagalo na dva načina. Najprej, iskalniki vedo, kadar uporabnik klikne na isklani rezultat in nato takoj zapusti spletno stran. Iskalniki tako vedo, da je vaša spletna stran nizke kvalitete in jo bodo nižje rangirali. Drugič, nimate priložnosti, da iz teh obiskovalcev naredite vaše uporabnike, kajti takoj so zapustili vašo spletno stran.

2. Izboljšajte prijaznost vaše spletne strani za botke

“Nikoli še nisem videl ali delal z veliko stranjo, kjer izboljšanje načina indeksiranja spletne strani ni pomenilo močnega izboljšanja v rangiranju te strani.” In enako vidimo tudi mi, zato je pomembno, da preverimo kakšne strani imamo na naši strani in ali vsaka izmed njih prinaša dodano vrednost. In stavim, da ima tudi vaša spletna stran takšne podstrani. Če poklikate vašo spletno stran boste hitro našli nekaj podstrani, kjer si boste rekli “hudiča, zakaj pa sploh imamo to podstran? Nikomur ne prinaša nič dobrega”.  In še boste izboljšali % uporabnih strani na vaši domeni, boste lahko bolj zadovoljili iskalnike. Ne gre le za velike “kazni” kot je Panda, ki kaznuje spletne strani, ki imajo velike količine neuporabnih strani, ampak tudi generalno.

Preverite tudi navigacijo vaše spletne strani in preverite, ali je logična in ali ne iskalniki na spletni strani “zapletajo” v verige podstrani, ki morda niti nimajo velike vrednosti oziroma so celo napol podvojene verzije drugih strani. Takšne verige negativno vplivajo na to, kako se roboti iskalnikov počutijo na vaši spletni strani, kar pomeni da bodo imeli manj radi vašo spletno stran, manj časa bodo preživeli na njej ali pa samo da bodo izgubljali čas na nepomembnih straneh namesto da bi indeksirali pomembne dele vaše spletne strani. Pomagali pa boste tudi obiskovalcem vaše spletne strani, ki bodo prej in enostavneje prišli do vsebine, ki jo iščejo.

Numero 3.

Izboljšajte hitrost nalaganja spletnih strani in internet vas bo nagradil. Del teh rezultatov bo neposreden, saj Google sam pravi, da je hitrost nalaganja spletne strani neposreden kriterij za rangiranje spletnih strani, vendar so benefiti tudi drugje. Velik del, kjer vam bo hitrost pomagala je, da bodo uporabniki bolj zadovoljni z vašo spletno stranjo, več časa bodo preživeli na njej (ne bodo je neposredno takoj zapustili in se vrnili v iskalnik) in imeli boste več priložnosti da iz naključnega obiskovalca naredite kupca.

Številka 4 – uporabite vašo socialno mrežo za pridobivanje povezav, lajkov ipd.

V preteklosti smo videli dobre primere ljudi, ki so uporabili točno to taktiko. Njihov način dela je, da kadarkoli jih kdo reče, da jim je všeč njihov način dela ali njihov proizvod, rečejo “hvala, to nam veliko pomeni, še več pa bi nam pomenilo, če bi to povedali tudi ostalim. Vašim prijateljem, prijateljem na socialnih omrežjih, nas omenili na vaši spletni strani…” In čisto vseeno je ali je to nofollow ali follow link, ne prosimo za linke, ampak “če mislite da ste dobili od nas neko dodano vrednosti, to tudi javno poveste”. Če želite izvedeti več o tej strategiji, lahko preberete tudi ta blogpost.

5. Poizkusite tole: Poiščite podstrani na vaši strani, ki jih imajo uporabniki radi, vendar ne dobivajo veliko obiskovalcev iz iskalnikov. Torej strani, ki imajo nizek bounce, dolg TOS, ampak ne dobijo veliko obiskovalcev iz iskalnikov. To je pogosto, saj pogosto težava v tem, da on-site optimizacija ni bila narejena tako kot bi morala biti. Podstrani so pripravili marketingarji, ki se niso ukvarjali z optimizacijo. Če boste te podstrani uredili s ključnimi besedami, ki so pogosto uporabljane, boste lahko dobili veliko obiskovalcev preko iskalnikov.

Zadnja, številka 6. Klasični linkbuilding ni mrtev.

To čemur rečemo klasičen kompetitiven linkbuilding, je še vedno pomemben, ne le za SEO, ampak tudi za promet, ki ga lahko dobite iz drugih spletnih strani, na katere boste dali povezave. Torej odprite vaš najljubši iskalnik povratnih povezav (Open site explorer) ki vam pokaže povezave, ki jih imajo vaši konkurentje, vi pa ne. Nato pa si sestavite seznam prioritet, na katerih spletnih straneh bi želeli dobiti povratno povezavo. In ne obupajte, če bo na nekaterih spletnih straneh težko najti kontaktne informacije, ali dobiti povezavo, ali pa vam bodo prošnjo enostavno zavrnili. Morda si pomagate s tem, da si seznam prioritizirate po kriteriju kako enostavno bo dobiti neko povratno povezavo. Če imate novinarja, ki vam že sledi na twitterju in je že pisal o tej tematiki, ga kontaktirajte in velika verjetnost je, da boste takšno povratno povezavo dobili. In seveda poskušajte vedno znova in znova, ter mrežo vržite čim bolj široko.

Povzeto po: http://moz.com/blog/earn-higher-rankings-without-content-creation-whiteboard-friday


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *