Kako preživeti SEO lag?

V današnjem prispevku se skupaj z Random, po katerem povzemamo vsebino tega prispevka, ukvarjamo z vprašanjem, kako razumeti in preživeti zamik pri optimizaciji, ki se pojavi pri vzpostavitvi kampanje za optimizacijo spletne strani za iskalnike.
Lag je izkušnja, s katero se opri optimizaciji sreča marsikdo, ko v osnovi vlagate veliko dela v to da bi izboljšali vsebine na spletni strani in izboljšali svoje pozicije v iskalnikih, pridobivate povratne povezave in signale iz socialnih omrežij, vse kar vam bo pomagalo, da boste dobili več obiskovalcev iz iskalnikov. Vendar ne vidite rezultatov. In praktično vsakdo, ki se ukvarja z optimizacijo za iskalnike je že doživel takšen zamik. Zgodi se, kar ima Google veliko različnih kriterijev za rangiranje spletnih strani, ki preverjajo ali je delo dovolj kvalitetno ali pa da so signali, ki jih pridobiva dovolj kvalitetni in dovolj dolgoročni, da si stran zasluži dolgoročno dobro pozicioniranje. Ali pa mora najprej nekoliko počakati in preveriti vse in šele nato začeti prikazovati stran visoko v iskalnikih. In to je izredno frustrirajoče za vse, ki se ukvarjamo s tem področjem spletnega marketinga. In Google ni edini, ki je kriv za to, saj določene faze optimizacije pač zahtevajo svoj čas. Ko je potrebno predelati spletno stran programsko in zagotoviti, da bo optimalno pripravljena za Google, to delo enostavno traja nekaj časa, nato pa še več časa, da se vidijo rezultati.
Scott, ki je pripravil osnovni blog, na podlagi katerega je nastal video, ki ga povzemamo, je pripravil graf, podoben temu, ki ga lahko vidite tudi na sliki. Graf, ki na strani prikazuje vloženo delo in čas na horizontalni osi. In to lahko velja za celotno spletno stran oziroma domeno, ali pa za določeno podstran ali kategorijo vsebine znotraj spletne strani, ali novo skupino ključnih besed. Kar se pogosto zgodi je, da vidimo razliko med tem koliko dela je resnično potrebno vložiti v optimizacijo (v oranžnem) in med pričakovanji, koliko dela bo potrebno vložiti (v vijolični barvi na grafu). Na začetku pogosto ni potrebno vložiti veliko dela, odvisno od tega, kaj se je s spletno stranjo počelo v preteklosti. Nato pa začne zahtevano delo rasti in moramo v to, da bi videli dobre rezultate vložiti vedno več in več dela. In nato vidimo zamik med tem, ko smo vložili delo in trud v našo spletno stran in časom, ko začnemo videti rezultate našega dela, ali dela naše SEO agencije. Na žalost so pričakovanja ravno obratna, veliko naročnikov, če govorimo o agencijah, ali vaši direktorji, če se z optimizacijo ukvarjate sami, ali vaša marketinška ekipa, njihova pričakovanja so, da, je na začetku potrebno vložiti nekoliko več dela, vendar da se količina potem začne takoj zmanjševati, rezultati pa takoj prihajajo. To je sicer res, da enkrat ni potrebno več vlagati toliko dela in se rezultati še vedno poznajo, vendar je čas, da lahko pridemo do tega, precej daljši, kot se ponavadi pričakuje. V prvih mesecih kampanje je vloženega dela veliko, potem kasneje, in ta kdaj pride ta kasneje je precej različen, pa se v optimizacijo lahko vlaga nekoliko manj dela.
Tale razlika ki jo vidimo na grafu, ki jo Rand imenuje delta nezadovoljstva, je problem. In o njej bomo govorili, kako se ji izogniti oziroma kaj narediti vnaprej, da bomo poskrbeli, da bo tale delta čim manjša.

1. Ta je zelo pomembna in se najpogosteje tudi omenja, namreč, da moramo vzpostaviti pravilna pričakovanja. Če odločevalnem o optimizaciji predstavimo previsoka pričakovanja, da bo SEO enkratna stvar, ki jo bomo naredili in da smo prepričani da lahko stvari naredimo precej boljše, bomo imeli težave. Tukaj se naredi težava, saj v zadnjih desetih letih na področju SEO vidimo dve pričakovanji, ki sta precej neutemeljeni. Prva, da je SEO enkraten postopek in druga, da ko enkrat optimizirate za iskalnike, postanete optimalni. In kot optimalni ne potrebujete dolgoročnega dela. Iskalniki bodo videli, da ste stvari naredili in vas nagradili. In niti ena od obeh ni resnična, zato je potrebno takoj na začetku vzpostaviti pravilna pričakovanja in preprečiti, da se po mesecu ali dveh ugotovi, da je razlika med rezultati in pričakovanimi rezultati prevelika.

2. Nevarno je, ko nam gre. Naj razložim. Ne praznujte uspehov in iz njih prikazujte prihodnje uspehe. “če nam je uspel x, nam bo zagotovo uspel tudi y in y bo 2x, ali 3x ali 4x čez 5, 6, 7 mesecev”. Kar je pametno je, da pripravite dva načrta, enega, za primer ko nam resnično uspe, drugega pa za primer ko nam uspe malo manj.

3. Ne zanašajte se samo na optimizacijo, uporabite tudi druge kanale marketinga. To je vsekakor dobra ideja na splošno, pa tudi v tem primeru. Če delate tudi social media, content marketing, email marketing ter branding, govorite na dogodkih in vse ostalo, imate dovolj bufferja. In boste preživeli, če se posledice SEOta pokažejo nekoliko kasneje. Če Google predstavlja 70% vašega prometa, vaš SEO cilj pa zgrešite za 10% je to izredno veliko. Če Google predstavlja le 30% vašega prometa, pa SEO cilj zgrešite za 10%, to ni več toliko.

4. Zadnja stvar je, da merite in poročate tudi po sekundarnih kriterijih. Med njih lahko štejemo rangiranje long-tail ključnih besed, število povratnih povezav, število deljenj na socialnih omrežjih, ti kriteriji bodo začeli rasti preden boste videli neposredne rezultate vaše optimizacije, zato boste lahko že prej vedeli, da ste na pravi poti. In boste toliko lažje počakali na to, da boste rangirali na prvem mestu za vašo glavno ključno besedo.

Povzeto po http://moz.com/blog/surviving-the-seo-slog-whiteboard-friday


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *