Kako personalizacija vpliva na SEO in SERP, ter na vašo spletno stran

Personalizacija iskalnih rezultatov

Tematika je izredno obsežna, zato se bomo v tem prispevku lotili osnov.

Najprej poglejmo, kakšen je neposredni vpliv personalizacije na rezultate v Googlu. Torej govorimo o tem, ko google vam ali pa ostalim uporabnikom prikaže drugačne rezultate kot “na splošno” (kaj točno na splošno sploh je, ostaja vprašanje). Za to uporablja tako informacije, ki jih je pridobil iz vaše uporabe iskalnika in spletnih strani, kakor tudi agregirane informacije vseh drugih uporabnikov in vaše informacije, ki jih uporablja za spreminjanje iskalnih rezultatov drugih uporabnikov.

Neposredni vplivi na personalizacijo
Lokacija, veliko iskanj postane lokaliziranih, tudi če uporabnik ni neposredno iskal lokaliziranega rezultata. Če se nahajam v Ljubljani, in v iskalnik vpišem Pizerija, bom dobil rezultate o picerijah v Ljubljani, torej moje iskanje ni bilo lokalizirano, vendar je Google sam odločil, da verjetno želim videti lokalizirane rezultate in mi jih je zato prikazal in uporabniku v Mariboru bi pokazal drugačne. Informacije o vaši lokaciji bo Google (in tudi Bing) dobil tudi iz vaše zgodovine iskanj, tudi če ste recimo na telefonu in ste označili, da ne želite deliti vaše lokacije s spletno stranjo. Iz zgodovine, kjer ste se prej nahajali, bo poiskal rezultate ki so blizu vaše verjetne lokacije.
Personalizacija vpliva tudi na auto suggest, ki ga Google prikaže medtem ko tipkate

Semantika in vpliv na personalizacijo
Če ste v preteklosti iskali drage kamne, ali poročne prstane, ki ste jih želeli kupiti v tujini in ste torej iskali “Ruby” in povezana iskanja, bo Google vedel, da ko vi vpišete Ruby, želite videti informacije o dragih kamnih, ne o programskem jeziku Ruby on Rails. Na Google vplivajo torej tudi različna in nepovezana iskanja, saj se lahko neposredno odloči, da ste nekdo, ki ga v večini zanimajo programski jeziki in vam bo, ko se bo moral odločiti ali pokazati eno ali drugo iskanje za isto ključno besedo, pokazal tisto, kar je tehničnega, ne pa lepega (seveda, je tudi programski jezik nekaj lepega 🙂 ).

Povezave na socialnih omrežjih
Google pogleda s kom vse ste povezani v Googlu in s kom ste povezani preko teh povezav in preko drugih omrežij in Google se odloči, da vam bodo informacije, ki so jih ti ljudje videli ali še bolje so jih označili z G+, bolj zanimive. Tukaj samo toliko, povezave, ki jih Google naredi za vas, so veliko bolj obširne kot to, koga vse imate dodanega v Google+ ali v G chatu.

Za podjetja, zavedajte se, da bodo različni uporabniki videli različne rezultate, torej če bo nekdo iskal v Ljubljani vas bo videl, če pa bo iskal nekdo iz Maribora, vas ne bo videl. Včasih personalizacija deluje za vas, včasih pa proti vam in za vas ponavadi deluje takrat, ko vam pomaga najti res pomembne uporabnike. Enako velja tudi za socialna omrežja. Pomembno je, da dosežete tudi osebe, ki niso neposredno vaši kupci, kajti če bodo interaktirali z vašimi objavami, obstaja večja verjetnost, da bodo te objave videli tudi njihovi prijatelji, ki pa morda so vaši kupci. Google+ je sedaj najpomembnejši način, kako to naredite.

Posredni vplivi na personalizacijo
Spremembe iskalnih rezultatov se lahko zgodijo tudi na podlagi iskanja drugih ljudi. Če Google vidi, da velik odstotek obiskovalcev, ki išče Ruby, išče v resnici le drage kamne, ne pa programskega jezika, bo Google začel bolj prikazovati rezultate, povezane z dragimi kamni tudi vam, ne glede na to, da pri vas tega vzorca (pa tudi nasprotnega) ni videl. Podoben primer v slovenščini je Planica. Sladoled na eni strani in tekmovanje v poletih na drugi strani. Pozimi zagotovo veliko več uporabnikov, ki v Google vpiše Planica, želi videti rezultate o tekmovanju pod Poncami in Google to ugotovi ter vsem uporabnikom prikazuje rezultate o naših orlih. Na drugi strani, bolj kot se približuje poletje, bolj uporabnike bolj zanima sladoled Planica, zato bo na podlagi tega Google začel vsem uporabnikom bolj prikazovati odličen sladoled.

Deljenje v socialnih omrežjih. Tukaj imamo več informacij od Binga, kot od Googla, Bing pravi, da je kvaliteta in kvantiteta deljenja vaših informacij na socialnih omrežjih pomemben faktor za spremembo iskalnih rezultatov. Seveda tukaj agregirajo informacije velikega števila uporabnikov, ne le enega.
Samodejno predlaganje iskanja (Auto Suggest), nanj vplivajo tako vaša iskanja v preteklosti, kot tudi vaša lokacija v realnem svetu. Tako vaša, kot trendi ostalih uporabnikov bodo vplivali na to, katere rezultate Google predlaga v Auto Suggestu.

Vse to skupaj pomeni troje, 1. Kvalitetna spletna stran, ki jo uporabniki radi uporabljajo, pomeni, da bo to vplivalo tudi na iskalne rezultate drugih uporabnikov, zato vedno znova in znova gradite na vaši spletni strani in na vsebini, ki jo prikazujete; 2. Tudi ostale marketinške akcije lahko vplivajo na Google rezultate, saj se obnašanje uporabnikov v iskalnikih spreminja in to lahko vpliva na iskalne rezultate vseh; 3. Socialna omrežja in vaša aktivnost na njih postajata vedno bolj pomembna, zato čim prej začnite uporabljati različna in se tam pogovarjati z vašimi uporabniki.

Povzeto po: http://www.seomoz.org/blog/personalization-and-seo-whiteboard-friday


Comments

2 responses to “Kako personalizacija vpliva na SEO in SERP, ter na vašo spletno stran”

  1. esmerkız sizin zamandaki hocalar on numaraymış an±altÄtklarına göre benim ÅŸimdi okula gidesim felan yok oldu ozaman ne güzelmiÅŸ ÅŸimdi bi eren hoca kaldı bide tarihci volkan hoca vardı o da kayıplara karıştı 2 aydır +2Was this answer helpful?

  2. Toujours facile d’attribuer des attentats à des anarchistes, ou à des « islamistes » (suivez mon regard) pour aider à faire passer des lois d’exception (qui deviennent la règle). On a eu un exemple sympa il y a quelques années, à la date anniversaire d’un coup d’État qui coûta la vie à un président chilien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *