Kaj je PageRank?

google-pagerank-logo-seo-smart-tipsPageRank je numerična vrednost, ki predstavlja pomembnost spletne strani na internetu. Povezavo iz ene spletne strani na drugo spletno stran si lahko predstavljamo tudi kot glasovanje prve strani za drugo stran. Vsaka vhodna povezava na vašo spletno stran torej pomeni en dodatni glas za vašo stran. Več glasov ko stran dobi, bolj pomembna je. Na vrednost glasovanja vpliva tudi pomembnost strani, ki glasuje za vašo spletno stran. Z drugimi besedami, večjo vrednost ima ena vhodna povezava iz “pomembne” spletne strani (PageRank 10), kot deset vhodnih povezav iz strani z nižjim PageRankom.

PageRank je Googlov način določanja pomembnosti spletne strani. Pomemben je predvsem, ker vpliva na položaj spletne strani na iskalnikih. Vsekakor PageRank ni edini faktor, ki vpliva na ta položaj, je pa eden izmed pomembnejših.

Kako lahko izboljšate PageRank svoje spletne strani

Naredite več spletnih strani: če vaše spletno mesto vsebuje veliko spletnih strani, ima zaradi tega tudi več vsebine. Če imate samo tri spletne strani, je maksimalni rank, ki ga vaša stran lahko doseže, 3. Poskrbite, da imate vsaj 8 vsebinsko bogatih spletnih strani, saj boste tako lažje zvišali PageRank. Prav tako vam priporočamo, da redno dodajate nove spletne strani in tako ohranite svoje spletno mesto ažurno.

Izogibajte se mrtvim povezavam: recimo, da ste se potrudili in naredili dovolj spletnih strani z bogato vsebino. V idealnem primeru boste tako dosegli visok PageRank. Vendar, če polovica vaših strani ne vsebuje nobene izhodne povezave, imate problem. Spletni pajek se bo sprehajal po vaši spletni strani in sledil povezavam iz ene strani na drugo. Če vaša stran ne vsebuje nobene izhodne povezave, bo spletni pajek tako stran označil kot “slepo ulico”. Posledica tega je nižji PageRank. Poskrbite, da ima vsaka stran vsaj eno izhodno povezavo.

Izdelajte interne povezave: kjer se le da, dodajte v vsebini povezavo na druge vaše spletne strani. To ne bo pomagalo samo pri indeksiranju spletne strani, ampak tudi uporabnikom strani, ki se bodo tako lažje sprehajali po vaši strani. Vendar pozor! Povezave dodajte le na mestih, kjer so relevantne.

Google Toolbar PageRank

Google v svoji orodni vrstici prikazuje rank strani z ocenami od 0 do 10. Le redke spletne strani imajo PageRank 10 in vsaka stran s PageRankom 6 ali več se smatra kot dobra. Na kakšen način se originalni PageRank prenese na lestvico z ocenami do 10, vedo samo strokovnjaki na Googlu. Jasno je, da lestvica ocen ni linearna, ampak narašča eksponentno (za vsako višjo oceno, je potrebno pridobiti več vhodnih povezav). Prav tako je pomembno, da se zavedate, da prikaz PageRanka v Googlovi orodni vrstici ni popolnoma točen, saj se prikaz obnavlja samo vsake tri mesece (pravi PageRank pa se računa cel čas).

Povzetek

PageRank je Googlova ocena pomembnosti spletne strani in temelji na številu in kvaliteti vhodnih povezav. S pomočjo PageRanka in še mnogih drugih faktorjev Google določa položaj spletne strani na iskalnikih.

Če želite izboljšati PageRank svoje spletne strani, poskusite pridobiti več kvalitetnih vhodnih povezav. Izdelajte več vsebinsko bogatih podstrani. S tem boste privabili druge spletne strani, da bodo dodale povezave na vašo spletno stran, hkrati pa boste obogatili vsebino svoje strani.

Sorodne povezave:
101 Vhodne povezave


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *