Uporaba zunanjih (izhodnih) povezav na lastni spletni strani: DA ali NE?

button-42678_640Ideja, da dodajamo zunanje povezave (povezave na druge spletne strani) na svojo spletno stran ima veliko zagovornikov in hkrati tudi veliko nasprotnikov. Veliko ljudi misli, da bo zaradi zunanjih povezav njihova spletna stran na spletnih iskalnikih rangirana veliko slabše, drugi verjamejo, da so uporabne zunanje povezave eden od načinov, ki lahko na dolgi rok na spletno stran prinesejo več obiska.

Zakaj nas je strah uporabljati zunanje povezave?

Ljudje mislijo, da večje število zunanjih povezav pomembno vpliva na optimizacijo spletne strani in na njen ugled. Seveda v slabem smislu. Ponavadi je njihovo mnenje takšno, da so zunanje povezave popolna izguba časa in predvsem denarja, saj bi lahko namesto zunanjih povezav uporabljali interne povezave in jih izkoristili tako za prijazno brskanje po svoji spletni strani, kot tudi v marketinške namene. Druga stvar pa je ta, da damo z uporabo zunanjih povezav obiskovalcem možnost, da zapustijo našo spletno stran.

Zakaj bi morali uporabljati zunanje povezave?

Dodajanje zunanjih povezav je nekaj, česar se ne bi smeli bati. Pravzaprav nam zunanje povezave lahko zelo koristijo. Če ne drugega, je povezovanje med spletnimi stranmi osnovni namen spleta kot takega. Če na svojo stran dodajamo povezave na druge spletne strani, ki se nam zdijo pomembne in za katere mislimo, da znajo koristiti našim obiskovalcem, ne bomo škodili optimiziranosti svoje spletne strani, njen ugled pa se lahko tudi poveča.

Eno od pomembnejših prednosti dodajanja zunanjih povezav lahko razložimo iz marketinškega stališča. Spletna stran, na katero kaže zunanja povezava, lahko s pomočjo svoje analize obiska opazi, da veliko uporabnikov pride do njih preko naše spletne strani. To vzpodbudi lastnike druge spletne strani, da pogledajo našo spletno stran in preverijo izdelke in storitve, ki jih ponujamo. Če jim je naša spletna stran všeč in v njej vidijo potencial, se lahko hitro dogovorimo za različne načine sodelovanja.

Druga pomembna prednost zunanjih povezav je ta, da lahko v veliki meri izboljšajo uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Tudi če mislimo, da smo guruji v svoji panogi, nikoli ne moremo pokriti vseh tem s takšnimi podrobnostmi, da bi popolnoma ustregli vsem obiskovalcem na strani. Z uporabo zunanjih povezav lahko v očeh uporabnikov interneta naša spletna stran postane tako vir informacij kot tudi referenca na drugih spletnih straneh. S tem se povečuje ugled in število stalnih uporabnikov naše spletne strani.

Uporaba zunanjih povezav lahko pomaga, da hitro pridobimo povratne povezave na svojo spletno stran. Lastniki drugih spletnih strani lahko opazijo, da imamo na svoji strani povezave na njihove spletne strani. Če jim je naša spletna stran všeč, obstaja še večja verjetnost, da bodo tudi oni na svoje strani dodali povezavo, ki kaže na našo spletno stran. Dvosmerne povezave gradijo spletno skupnost, tako da lahko lažje delimo pomembne informacije in se hitreje povezujemo s posamezniki ali podjetji v isti panogi.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *