Semantično iskanje po Wikipediji

powersetPowerset, mlado ameriško podjetje iz silicijeve doline, je javnosti razkrilo orodje, ki uporabnikom omogoča semantično iskanje po Wikipediji. V nasprotju s klasičnim iskanjem s ključnimi besedami, lahko s semantičnim iskanjem po podatkih iščemo z uporabo stavčnih fraz.

Z uporabo semantičnega iskanja želi podjetje vsem uporabnikom spletne enciklopedije omogočiti lažje iskanje med podatki.

Orodje podjetja Powerset uporabniku omogoča ne le iskanje med članki, vendar mu omogoča tudi prikaz vsebine večjega števila člankov na eni spletni strani.

V nasprotju s klasičnimi spletnimi iskalniki Powerset pri iskanju uporablja globo lingvistično analizo vseh stavkov, ki jih najde. Vsak stavek analizirajo in indeksirajo dejstva povezana z njim, kar jim je omogočilo, da so izdelali prvi resnično semantičen iskalnik po spletu.

Tehnologija Powerset-a trenutno deluje samo na Wikipediji, vendar kmalu obljubljajo razširitev platforme.

Zelo podobno tehnologijo je razvila tudi Zemanta, eden od najuspešnejših slovenskih Start-upov. Zemanta je že pred dobrim mesecem javnosti predstavila orodje za obogatitev spletnih tekstovnih vsebin.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *