Pogled v prihodnost iskanja na spletu

futint_logoKaj prinaša prihodnost na področju spletnih iskalnikov in načinov iskanja? To je resno vprašanje, ki zahteva resen premislek in resen odgovor. Prihodnost verjetno ne bo v velikih spletnih iskalnikih in njihovih metodah iskanja. Z razvojem alternativnih in vertikalnih iskalnikov ter fokusiranih socialnih omrežij postaja dolgoročna usoda čisto algoritemskih iskalnikov negotova.

Razlog za to vas lahko preseneti. Z razvojem informacijske družbe in računalnikov postaja zaupanje kot vrednota vse bolj pomembna. Spletni iskalniki imajo eno poglavitno napako: legitimnost rezultatov. Iskalniki so pogosto gojišča nerelevantne in mnogokrat manipulirane vsebine, ki si je svoj status »zaupljivosti« pridobila z manipuliranjem zaupanja drugih vsebin (povezave). Veliko uporabnikom se zdijo socialna omrežja primernejša mesta za iskanje relevantnih informacij. Skozi zgodovino človeštva smo se najbolj zanašali na informacije, ki smo jih pridobili skozi naše socialne vezi in to se ne bo nikoli spremenilo. Zakaj sploh potrebujemo 100 milijonov rezultatov za lokalno iskanje?

Velik mejnik na področju iskalnikov je pomenila tudi vpeljava bolj univerzalnega pristopa k indeksiranju in povečevanje števila spletnih strani z multimedijsko vsebino. Vsi glavni spletni iskalniki vsebujejo možnost iskanja po video posnetkih, blogih in slikah, kar že sedaj igra pomembno vlogo, še večjo vlogo pa bo tako iskanje pridobilo v prihodnosti.

Seveda se bodo v prihodnosti pojavljale nove oblike vsebin na spletu. Spletni iskalniki bodo zanesljivo našli način, kako jih vključiti v svoje rezultate.

Brez dvoma bomo priča nadaljnjemu razvoju spletnih iskalnikov in tehnologije, predvsem na področju semantičnega indeksiranja in personaliziranega iskanja. Mnogi se sprašujejo, če ne bodo prav nove personalizirane vertikalne metode iskanja izpodrinile popularne spletne iskalnike. Vsekakor je prihodnost iskanja usmerjena v bolj osebni pristop in razvoj novih načinov iskanja.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *