Razkrite skrivnosti Googlovega algoritma za rangiranje

google-76517_640Google je pred časom registriral patent, iz katerega je razvidno, kako Google uporablja nekatere lastnosti spletnih strani za njihovo pozicioniranje. Naslov patenta je “Information retrieval based on historical data” in potrjuje obstoj Googlovega SandBoxa in teorije, da v SandBox lahko padejo prav vse spletne strani.

V tem članku bomo poizkusili ugotoviti, kaj to pomeni za vašo spletno stran in kaj morate storiti, da optimizirate svojo stran za visoke položaje na Googlu in s tem povečate prodajo.

Kako spremembe na spletni strani vplivajo na položaj na Googlu?

Patent je razkril kar nekaj informacij o tem, kako bi lahko Google uporabil spremembe na spletni strani za določanje njenega položaja.

Poleg vsebine spletne strani se za rangiranje na spletnih iskalnikih upošteva tudi pogostost sprememb na spletni strani. Google spremlja spremembe v vsebini spletnih strani in tako ugotavlja kako sveža oziroma stara je določena spletna stran. Google poizkuša razlikovati med pravimi in prisiljenimi spremembami vsebine.

Vse to pa ne pomeni, da je vedno pametno redno spreminjati vsebino strani. Google pravi, da je stara vsebina spletne strani včasih bolj zaželene za strani, ki ne potrebujejo rednega obnavljanja, hkrati pa je sveža vsebina zaželena za strani, ki to potrebujejo.

Na primer: položaj spletnih strani z vsebino, ki se navezuje samo na del leta (sezonske strani), lahko zelo niha skoz leto, kar je lahko tudi namen takšnih spletnih strani.

Po vsej verjetnosti Google spremlja sledeče spremembe na spletni strani:

  • pogostost sprememb
  • količina sprememb (majhne ali velike spremembe na strani)
  • sprememba v gostoti ključnih besed
  • število novih spletnih strani, ki vsebujejo povezavo na spletno stran
  • spremembe v “anchor” tekstu (tekst, ki je uporabljen v povezavi na spletno stran)
  • število povezav na spletne strani, ki so označene kot “nevredne zaupanja” (“low trusted web sites”)

Google poleg vsebine spletne strani za določanje ranga spletne strani uporablja tudi rezultate te analize.

Sekcija 0128 v tem Googlovem patentu razkriva, da ni priporočljivo močno spreminjati vsebine preveč dokumentom hkrati:

“Velika sprememba v vsebini in temi spletne strani lahko kaže na to, da je dokument spremenil lastnika in da prejšnji indikatorji kot so rang, “anchor” tekst ipd. niso več zanesljivi.

Podobno velja tudi za skok v številu različnih tem v dokumentu, kar nakazuje na “spam”. Na primer, če je bil določen dokument dlje časa povezan z eno ali več tem, nato pa se pojavi nenaden skok v številu novih tem, povezanih s tem dokumentom, to lahko nakazuje, da je bil dokument uporabljen kot “doorway” dokument.

Dodaten indikator je lahko tudi izginotje originalnih tem, povezanih z dokumentom. Če Google zazna eno ali več takih situacij, potem lahko zniža rang strani, vrednost vhodnih povezav ali podatkov, povezanih s tem dokumentom.”

To pomeni, da lahko v Googlov SandBox padejo tudi stare strani, ki močno spremenijo vsebino spletne strani.

Kaj to pomeni za vašo spletno stran?

Najprej se prepričajte, da je vaša spletna stran narejena v skladu z Googlovimi navodili za izdelavo kvalitetne spletne strani. Optimizirajte vsebino svoje spletne strani za povečanje obiska. Če vaša vsebina ni optimizirana, potem vam tudi vsi ostali faktorji ne bodo pomagali veliko.

Poizkusite izvedeti, ali ključne besede, za katere ste optimizirali spletno stran, zahtevajo redno osveževanje vsebine. Ne spreminjajte preveč vsebine hkrati, da ne bo vaša spletna stran padla v SandBox.

Sorodne povezave:
Izbira ključnih besed za optimizacijo spletnih strani
Kako narediti Googlu prijazno spletno stran?


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *