Google Big Daddy Update

supplement-2-746534Ena najbolj varovanih skrivnosti v svetu optimizacije so algoritmi za pozicioniranje spletnih strani med rezultati. Podjetja, kot so Google in Yahoo, se pogosto odločajo posodobiti svoj algoritem. Posledica tega so tudi novi rezultati na spletnih iskalnikih. SEO podjetja po vsem svetu si prizadevajo, da bi čim bolje ocenila ta algoritem in tako svojim strankam zagotovila najvišja mesta med rezultati in čim boljšo optimizacijo spletnih strani.

V začetku leta 2006 se je Google odločil, da bo ponovno spremenil svoj algoritem. Kot kaže, bo tokrat posodobitev trajala kar nekaj časa, saj Google namerava prenoviti celotno strukturo svojih podatkovnih centrov. Forumi in blogi po vsem spletu so tokratne spremembe poimenovali “Big Daddy”.

Google za svoje storitve uporablja tako imenovane podatkovne centre, ki so razpršeni po celem svetu. Vsak podatkovni center ima svoj IP naslov. Ti podatkovni centri priskrbijo storitve uporabnikom Googla v določenih regijah, hkrati pa tudi skrbijo za obnavljanje Googlovega indeksa.

Nov “Big Daddy” podatkovni center vsebuje novo kodo za pregledovanje in indeksiranje spleta. Po končanem testiranju bo postal glavni vir spletnih rezultatov za Google. Po podatkih Matta Cuttsa, glavnega inženirja pri Googlu, se bo to zgodilo v začetku februarja ali marca 2006.

Big Daddy za Google pomeni nov motor v tehnologiji indeksiranja spleta. Popolnoma bo spremenil način delovanja Googla, predvsem pa bo uvedel bolj natančno in specificirano indeksiranje strani. Ena glavnih pridobitev bo algoritem, po katerem se bo Google odločal, katerega od sorodnih URL naslovov bo Google vnesel v svoj indeks.

Recimo, da ima vaša spletna stran več URL naslovov, na primer: “red-orbit.com”, “www.red-orbit.com”, “www.red-orbit.com/index.php”. Kljub temu, da vsi ti URL naslovi prikažejo eno in isto spletno stran, so iz tehničnega vidika to tri različne strani. To povzroči napako pri Googlovem štetju spletnih strani, tako da zgleda, da ima spletno mesto s 1000 spletnimi stranmi in dvema aliasoma v resnici dvakrat več strani.

Hkrati se lahko zgodi, da tudi vhodni linki kažejo na različne naslove vaše spletne strani. Tako lahko Google vsakemu URL naslovu vaše spletne strani dodeli različen PR (PageRank).

Poleg tega bo Google tako iz svojega indeksa umaknil tudi vse spletne strani, ki imajo podvojeno vsebino. To pomeni, da bo lahko vaša spletna stran v kratkem izgubila veliko večino indeksiranih strani.

Google bo z Big Daddyjem posegel tudi v preusmeritve strani. Na spletu se je pojavilo veliko spletnih strani, ki so uporabljale preusmeritve s kodo 302 in tako “kradle” obiskovalce oz. jih preusmerjale na druge spletne strani. S tem popravkom bo Google onemogočil taka dejanja. Seveda je način, s katerim bodo to dosegli, globoko varovana skrivnost.

Google je vsem ponudil vpogled v spremembe, ki jih bo uvedel Big Daddy. Do testnega strežnika lahko dostopate na naslovu 64.233.179.104, na katerem naj bi Big Daddy deloval ves čas testiranja.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *