Vtisi iz 1. slovenske konference iskalnega marketinga

diggit-smo-slovenci-preklopili-na-digitalno--1b2cd01e1107c55fbe6c15333949e1e1Večina vas verjetno že ve, da je prejšnji teden na Gospodarski zbornici Slovenije potekala 1. slovenska konferenca iskalnega marketinga. Tako se je tudi Slovenija pridružila razvitim zahodnim državam, kjer take konference organizirajo že nekaj let. Konferenca je bila namenjena tako lastnikom spletnih strani in podjetjem, kot tudi oglaševalskim agencijam. Prvotni namen konference je bil predstavitev iskalnega marketinga in njegovega razvoja v Sloveniji in svetu.

Na konferenco so bili povabljeni največji strokovnjaki s področja iskalnega marketinga v Sloveniji, med njimi tudi Andraž Štalec (Red Orbit), Luka Kogovšek (Interseek), Primož Žižek (E-laborat) in tudi nekateri priznani strokovnjaki s področja marketinga, med njimi Aleš Lisac (Lisac & Lisac).

Glede na to, da je letos konferenca potekala prvič, bi lahko rekli, da je bil obisk nad pričakovanji, kar odraža vse večje zanimanje podjetij za to novo in privlačno obliko oglaševanja.

Konferenca je bila razdeljena v več logično zaključenih sklopov. Jutranji del konference je bil namenjen predvsem predstavitvi iskalnega marketinga in postopkov, ki se v iskalnem marketingu uporabljajo. Svoje ponudbo storitev oglaševanja na iskalnikih je najprej predstavil Luka Kogovšek iz Najdi.si. Sledilo je zanimivo predavanje italijanskega gosta g. Mauro-a Lupi-a, ki je podal svoj pogled na razvoj iskalnega marketinga v Evropi in njegovo vizijo nadaljnjega razvoja optimizacije spletnih strani.

Po kosilu, je sledilo par krajših predavanj domačih strokovnjakov s področja iskalnega marketinga, med katerimi je vredno izpostaviti predvsem Martin-a Kalarj-a, ki je v nasprotju z ostalimi predstavil optimizacijo spletnih strani bolj kot del celovite strategije spletne prisotnosti. Sledilo je zanimivo predavanje Aleša Lisca, ki je izpostavil pomembnost dobrega copywritinga za obiskovalce in spletne iskalnike.

V zadnjem delu konference so sledili konkretni primeri uporabe iskalnega marketinga, kjer so se lahko obiskovalci prepričali o pozitivnih učinkih tovrstne spletne promocije. Z dobrimi študijami primerov in dobrimi rezultati akcij iskalnega marketinga so tako obiskovalci lahko dobili zaupanje v vrednost tovrstne naložbe. Podjetje Red Orbit je pokazalo, da lahko vsaka spletna z razumljivim budget-om namenjenim akciji iskalnega marketinga doseže opazno izboljšanje rezultatov svoje spletni strani. Ob koncu je sledila zanimiva okrogla miza, kjer so lahko strokovnjaki in obiskovalci izmenjali mnenja in poglede na iskalni marketing.

Ko ob koncu konference pogledamo nazaj, lahko ocenimo, da je bila konferenca uspešna in da smo dosegli svoj cilj in tudi širši javnosti predstavili možnosti, ki jih ponuja iskalni marketing. Slovenija se tako lahko zopet pohvali, da je stopila korak bližje razvitim zahodnim državam.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *