Resnična vrednost dodatnih vsebin na spletnih straneh

9041416-information-search-in-the-internetVeliko spletnih strani dandanes poleg klasične vsebine predstavlja tudi sklope, ki so namenjeni nasvetom in člankom ter so povezani s tematiko spletne strani. S temi sklopi so lahko recimo predstavljeni in obrazloženi različni tehnični postopki. Lahko so namenjeni širši populaciji oziroma laikom, da bolje razumejo, s čim se podjetje ukvarja. Lahko predstavljajo panogo in njene lastnosti ter trenutno dogajanje v njej. Vse takšne dodatne vsebine imajo eno skupno lastnost: niso namenjene direktnemu trženju storitev oziroma izdelkov.

Koristi dodatnih vsebin

Res je, da navzven zgleda, da pomožni vsebinski sklopi obstajajo samo zaradi uporabnikov, v resnici pa vplivajo tudi direktno na prodajo in trženje.

Prvič, dodatne uporabniške vsebine večajo prepoznavnost in naklonjenost med bazo kupcev in tudi med ostalimi obiskovalci. Vsi obiskovalci jo vidijo kot spletno stran, ki ponuja brezplačne informacije o pomembnih stvareh. Spletna stran tako postaja bolj priljubljena in privlačna, zato se obiskovalci vedno raje vračajo. Tako se poveča tudi verjetnost nakupa izdelkov oziroma naročanja storitev.

Drugič, s solidno bazo člankov in nasvetov spletno mesto postaja privlačno za organsko pridobivanje vhodnih povezav. Uporabniki vidijo spletno stran kot vir pomembnih in strokovnih informacij, zato na svojih spletnih straneh objavljajo povezave do posameznih člankov ali pa kar do celotnega sklopa uporabniških vsebin na spletni strani – vse skupaj je tipičen primer »link baitinga«. Poveča se obisk in seveda tudi relevantnost spletne strani v očeh iskalnikov.

Tretjič, če so članki in nasveti vsebinsko pravilno optimizirani, pomembno vplivajo na pozicijo spletne strani med zadetki v iskalnikih na pomembnih in konkurenčnih ključnih besedah. S tem se seveda poveča tudi obisk spletne strani. Obiskovalec bo sicer na spletno stran prišel preko članka, od snovalcev spletne strani pa je odvisno, ali ga bodo znali popeljati tudi drugam.

Glavni argument proti uporabi dodatnih vsebin

Najbolj splošen argument, ki ga od podjetij slišimo SEO strokovnjaki, je ta, da »Želimo prodajati, ne izobraževati!«. Takšno stališče gotovo ni pravilno. Pomembno je namreč, da dosežemo kupce v vseh fazah prodaje. S tem se gotovo strinja vsak tržnik. Predstavljajte si, da je nekdo šele začel zbirati informacije o storitvi ali izdelku. Spletna stran, ki ponuja te informacije, mu lahko v kritičnih trenutkih pomaga. Uporabnik si bo zapomnil, kje je dobil prve informacije. Ko bo želel opraviti nakup, se bo verjetno vrnil na isto spletno mesto.

Še več, spletno mesto s sklopom dodatnih informacij lahko prodajalcem pomaga prihraniti čas in denar. Zaradi kvalitetnih, strokovnih člankov in nasvetov, ki so prosto dostopni na spletni strani, prodajalcu ne bo treba razlagati in pojasnjevati osnov – to bo naredilo že spletno mesto samo. Prodajalec se lahko posveti ljudem, ki so pripravljeni opraviti nakup.

Jasno je, da sklopi dodatnih uporabniških vsebin vsem vpletenim prinašajo ugodnosti. Obiskovalci spletnih strani in kupci cenijo vsebino in informacije, spletni iskalniki nagrajujejo spletna mesta s takšnimi sklopi, prodajalci pa se znebijo bremena nepoučenim razlagati osnovne stvari. Vsebino sklopov lahko pripravi podjetje samo. Če pa ne vedo, kje začeti, lahko najamejo SEO strokovnjake za pomoč – od ideje do pisanja tekstov. V obeh primerih je potrebno malo truda, da spletno mesto pridobi vse prednosti, ki jih prinašajo dodatni vsebinski sklopi.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *