Search Engine Strategies Conference – London 2009 Opening Keynote

V London se je vrnila največja evropska konferenca s področja iskalnega marketinga – Search Engine Strategies Conference. Predvsem v času, ko vsi govorijo o recesiji in ko podjetja izjemno zmanjšujejo obseg svojih marketinških aktivnosti, Search Engine Strategies Conference prinaša težko pričakovane in dobrodošle sveže poglede ter ideje s področja iskalnega marketinga.

Letošnjo konferenco je s predavanjem odprl Matt Mason, avtor knjige »The Pirate’s Dilemma«. Trendi, ki izvirajo predvsem iz kulture mladih, premikajo ustaljene meje med pravilnim in napačnim in s tem spodkopavajo temelje naših predvidevanj o poslu, družbi in kulturi. Matt Mason je raziskal probleme, ki jih novi trendi prinašajo in priložnosti, ki jih ponujajo.

Piratstvo je nekaj, proti čemer se velika večina podjetij vedno bori in misli, da prinaša samo slabe stvari. Vlade in združenja ustanavljajo agencije za boj proti piratstvu, pa vendar pozabljamo, kako velik vpliv ima piratstvo na naše življenje. Pred leti so želeli prepovedati uporabo mp3 predvajalnikov, češ da spodbujajo piratstvo. Edisona so imenovali za pirata, ko je izumil gramofon, češ da kopira živo glasbo. Seveda obstajajo slabonamerni pirati, vendar obstajajo tudi pirati, ki so v resnici inovatorji in pomembno prispevajo k razvoju tehnologije in prav od njih se lahko marsičesa naučimo. Njihove ideje in izumi lahko pomembno pomagajo vsakemu podjetju pri razvoju. Ko pirati ustvarijo nekaj z dodano vrednostjo za družbo in družba to prevzame, je ponavadi bolje, da se podjetja, ki bi lahko v tem primeru ukrepala po pravni poti, s tem sprijaznijo in poskušajo situacijo izkoristiti sebi v prid.

Search Engine Strategies Conference London 2009

V času recesije je zelo pomembno, kakšen poslovni model ima podjetje, in pirati se znajo hitro prilagajati spremembam. Namesto, da se vsi borimo proti piratstvu, bi lahko analizirali njihove ideje in jih uporabili pri razvoju lastnih storitev in izdelkov. Ko se na trgu pojavi izboljšana kopija vašega izdelka, zakaj bi se borili proti temu? Raje to uporabite v svoj prid in še sami izboljšajte izdelek. Če se velika podjetja ne morejo prilagoditi novim poslovnim modelom, ki so veliko bolj agilni, in želijo vztrajati pri odmrlih poslovnih modelih, potem ne bi bilo čudno, če bi mlada, s piratstvom navdihnjena podjetja preplavila trg in s tem uporabnikom prinesla dodano vrednost. Konec koncev smo uporabniki tisti, ki bomo povedali, kaj je za nas uporabno, kaj nam prinaša dodano vrednost in kaj ne.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *