Vsa ta zmeda okoli PageRanka

google-pagerank-logo-seo-smart-tipsGooglov PageRank – sistem za rangiranje spletnih strani glede na pomembnosti – je od nekdaj zbujal veliko pozornosti in zmede. Medtem, ko so nekateri mnenja, da gre za bistveno oceno neke strani in njenega potenciala na spletnih iskalnikih, so drugi prepričani, da nima prav nikakršne vrednosti. PageRank nam pove približno oceno pomembnosti kot enega izmed dejavnikov, ki jih Google upošteva pri razvrščanju. To Google izračuna na podlagi števila in pomembnosti strani, ki se dotično spletno stran povezujejo in s tem zanjo tudi glasujejo. Ti “volilni lističi” pa nasprotno od običajnih niso enakovredni, ampak je njihova vrednost odvisna od njihovega lastnega PageRanka.

Pogosto upravitelji spletnih mest pozabljajo na to, da imajo nad pretakanjem PageRanka med posameznimi stranmi v spletnem mestu popoln nadzor. Z dodajanjem povezav na pomembne strani ali odvzemanjem povezav nepomembnim stranem lahko vplivamo tudi na to, kako močna bo ta posamezna stran za Google. Na pretakanje PageRanka med spletnimi stranmi močno vpliva atribut “nofollow“. Z njimi Googlu povemo, katerim izmed povezav naj ne sledi. Posameznim stranem lahko zvišujemo PageRank tudi tako, da jim dodamo podporne strani z relevantno vsebino, ali tako, da iz sistema odstranimo strani, ki v okviru spletnega mesta niso več smiselne. Prav tako je zelo pomembno, da na strani nimamo preveč nivojev skozi katere se moramo prebijati na poti do relevantnih vsebin. Poleg slabe uporabniške izkušnje namreč to neizogibno vodi tudi v izgubo PageRanka na ključnih podstraneh.

Da se neka stran med zadetki na določeno ključno besedo uvršča visoko sicer nikakor ni dovolj, da Google stran prepozna kot pomembno. Imeti mora predvsem vsebino, ki je relevantna glede na vpisane ključne besede. Prav tako je zelo pomembno, da imajo sorodno vsebino spletne strani, ki se povezujejo na to stran. Poleg pomembnosti in relevantnosti Google pri razvrščanju upošteva še številne druge dejavnike. Posledično lahko določena stran rangira zelo visoko na določenih ključnih besedah tudi takrat, ko je njen PageRank zelo nizek. Glede na povedano se z višino PageRanka pri optimizaciji spletne strani ni potrebno preveč obremenjevati, v nasprotju s popularnim prepričanjem gre namreč za dokaj nerelevanten dejavnik pri uvrščanju na spletnih iskalnikih.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *