Ali Google spremlja click-through rate strani?

oldLookNedavna diskusija na različnih tujih forumih je spodbudila razmišljanja o tem, da je Google pričel uporabljati nov filter za sortiranje rezultatov iskanj.

V preteklih tednih so nekateri lastniki spletnih strani opazili nenaden padec svojih spletnih strani iz 1. ali 2. mesta na 6. mesto. Situacija se nanaša na sicer dobro pozicionirana in uveljavljene spletne strani, z dolgo tradicijo.

Razlagi za tak nenaden padec strani sta dve:
1. Google za izračun položaja strani upošteva click-through rate (število klikov na povezavo).
2. Google sedaj bolj razume pomen besed in fraz na vhodnih povezavah.

Če za spremembami pozicije stoji click-through rate, potem bi se morale na visokih položajih pojaviti strani z največjim CTRjem. Vendar je bilo zaslediti kar nekaj primerov, kjer so tudi strani z visokim CTRjem izgubile položaj na iskalnikih.

Prav tako je sprememba položaja vplivala na spletne strani, ki imajo zelo privlačne naslove in opise strani, kar vsekakor pozitivno vpliva na število klikov. Iz teh ugotovitev lahko domnevamo, da za spremembe na iskalnikih ni kriv CTR.

Veliko bolj verjetno je, da Google sedaj bolje razume pomen besede in fraz na vhodnih povezavah. Kot izgleda, spletne strani s preveč povezavami z identičnim tekstom zgubljajo položaj na iskalnikih.

Če povezava na spletno stran vedno uporablja enak anchor tekst, je raznolikost teksta na vhodnih povezavah v primerjava s konkurenco zelo majhna. Vse to kaže na manipuliranje z vhodnimi povezavami.

Pri pridobivanju vhodnih povezav na spletne strani je zato potrebno biti posebno pozoren in pri tem uporabljati več različnih, vendar sorodnih fraz in besed.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *