Koliko je vreden dober položaj na Googlu?

adwordsDober položaj na Googlu in ostalih spletnih iskalnikih lahko pomeni razliko med zelo uspešnim spletnim podjetjem in popolnim polomom. Položaj vaše spletne strani med rezultati iskanja na spletnih iskalnikih je ključnega pomena za uspeh na spletu.

Koliko točno je vreden položaj med prvimi rezultati na Googlu? Kakšne koristi ima lahko vaš posel od dobrega položaja na spletnih iskalnikih?

Vrednost plačljivih rezultatov iskanja znaša 37,7 milijonov dolarjev na dan

Google je pred kratkim objavil rezultate svojega poslovanja v prvem četrtletju letošnjega leta. Spletne strani pod okriljem Googla so v prvih treh mesecih leta 2008 ustvarile 3,4 milijarde dolarjev prihodka (okoli 37,7 milijonov dolarjev na dan).

Oglaševalci vsekakor nebi odobravali tako visokih zneskov oglaševanja, če se jim to nebi splačalo. Izračunana vrednost nakazuje, koliko je vreden položaj na prvi strani rezultatov na Googlu, pri tem pa smo upoštevali samo položaj med plačljivimi rezultati iskanja.

Položaj med organskimi rezultati iskanja je vreden še več

Po študiji iProspect-a 60,5 odstotkov uporabnikov Googla, Yahoo-ja, MSN-ja in AOL-a meni, da so organski (neplačljivi) rezultati bolj relevantni kot plačljivi. To pomeni, da s pozicioniranjem vaše spletne strani med prvih deset rezultatov na spletnih iskalnikih lahko pričakujete več obiska kot z zakupom plačljivih oglasov.

Dodatno je omenjena študija pokazala, da organskim rezultatom zaupa od 60 do 70 odstotkov uporabnikov spleta, plačljivim pa le 30 do 40 odstotkov.

Konec leta 2007 je v javnost prišla informacija o internem Googlovem orodju, ki prikazuje vrednost položaja spletnih strani na spletnem iskalniku:

vrednost položaja na Googlu

Izkazalo se je, da omenjeno orodje uporabljajo Googlovi tržniki za boljšo prodajo oglasov v sistemu AdWords.

Organski rezultati zagotavljajo veliko vračilo investicije

Kot je razvidno iz zgornje slike je položaj med organskimi rezultati vreden veliko več kot položaj med plačljivimi oglasi:

  • uporabniki spleta večkrat obiščejo spletne strani, ki jih najdejo med organskimi rezultati
  • uporabniki spleta organskim rezultatom bolj zaupajo

Kljub temu, da organski rezultati prinašajo veliko večje učinke kot plačljivi oglasi, pa še vedno veliko podjetij vlaga celoten oglaševalski znesek v drage plačljive oglase, namesto, da bi investirali v optimizacijo spletnih strani.

Optimizacija vaših spletnih strani za visok položaj med rezultati na spletnih iskalnikih vam zagotavlja večjo vračilo investicije in nižje stroške spletnega oglaševanja. Vrednost dobrega položaja na spletnih iskalnikih hitro povrne investicijo, ki je potrebna za optimizacijo spletne strani.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *