Kaj naj postavim na domačo stran

V novem koledarskem letu se v prvi objavi koncentriramo na to, kaj in kako prikazati na osnovni ali, lahko ji rečemo tudi domači strani. V tem prispevku bomo torej pogledali, kako pripraviti stran, ki je pogosto začetna stran za uporabnike, ki poskušajo rzumeti našo blagovno znamko in kaj počnemo. Naloga domače strani se v letih spreminja, predvsem zaradi spreminjajočega se vpliva iskalnikov, glede tega na katero spletno stran prihajajo naši uporabniki, kaj ljudje sploh želijo videti na osnovnih straneh se je spremenilo in tako se moramo tudi mi prilagoditi tem spremembam. Zato je ta prispevek narejen tako, da bomo najprej pogledali “stare domače strani”, nato pa kako naj bi izgledale “nove domače strani”.

Torej na “starih domačih straneh” promoviramo vse pomembne oddelke naše spletne strani, uporabnikom pokažemo “poglejte naš blog” in “naš produkt” in “novosti ki jih imamo” in vsi ti deli so prikazani in se prikažejo na domači strani. Vsi ti deli tako tekmujejo na osnovni strani za pozornost uporabnika. V osnovi nekaj takšnega, kar je Yahoojeva domača stran, kjer se na domači strani prikaže vse kar je pomembno, in če nisi na domači strani, te ni. To je v 2014 popolnoma narobe, saj lahko sedaj naredimo spletno stran tako, da so vsi omenjeni pomembni deli spletne strani enostavno najdeni, skoncentriramo pa se lahko na en del spletne strani, ki ga želimo promovirati, torej tisto, kar je najbolj pomembno za najbolj pomembne obiskovalce spletne strani. Ne poskušamo več pridobiti pozornost vseh po malem, ampak želimo uporabnika usmeriti točno tam, kamor on in mi želimo iti. Videli smo veliko primerov, ko so ljudje izvajali A/B teste in ugotovili točno to, da se fokus, ki ga postavimo na domačo stran, močno obnese.

Fokus na veliko število ključnih besed na domači strani, je druga stara taktika, ki se je bomo izogibali na domači strani. Veliko je spletnih strani, ki želijo rangirati za veliko število ključnih besed za domačo stran. Včasih smo rekli, da ima domača stran največji PR in seveda je potem tudi bolj rangirala. Seveda se je to vse spremenilo,pričeli smo delati povratne povezave na domačo stran z različnimi anchorji, tako da je domača stran rangirala za zelo različne ključne besede, kar je potem zahtevalo od nas tudi, da smo v vsebino na osnovni strani dodali najrazličnejše ključne besede. Vendar nam danes tega ni več potrebno početi. Google in Bing sta postala veliko bolj pametna in sedaj razumeta, da je celotna stran narejena na neko tematiko, ne le osnovna stran in veliko bolj razumeta avtoriteto spletne strani, zato, če najdeta podstran, ki se ukvarja z eno specifično tematiko (ključno besedo), bosta prikazala to eno podstran, ne le domačo stran, tudi če ta podstran sama po sebi ne bi rangirala tako dobro. Podstran je pobrala avtoriteto od celotne domene. Pridemo lahko tako daleč, da rečemo da je osnovna stran namenjena le brandingu, za vse nebrendirane ključne besede pa bomo uporabili podstrani. Tako je lahko tudi fokus domače strani lahko veliko bolj natančen.

Včasih smo na osnovno stran dali veliko besedila, tega pa danes ne rabimo več. Tudi uporabniki ne želijo brati več veliko besedil. Zato veliko spletnih strani uporablja vizualne domače strani, naj bo to grafika, video ali slika.

Včasih smo na domači strani morali zadovoljiti najrazličnejše vrste uporabnikov, naj bo to zaradi SEO zahtev, naj bo to ker so uporabniki na našo stran prišli iz različnih virov in z različnimi nameni. Želeli smo potem uporabnike odpeljati na pravilni oddelek spletne strani. Temu danes ni več tako, uporabniki uporabijo iskalnike, da najdejo pravilne podstrani, enako velja tudi za uporabnike iz socialnih omrežjih, ki bodo delili url naslov podstrani, zato tega fokusa ni potrebno več razmetati, ampak se lahko skoncentriramo na eno stran.

Včasih je moralo biti čisto vse “above the fold”, danes pa, ko uporabljajo pametne telefone in tablice, smo se navadili na to, da moramo vedno več scrollat, in to počnejo tudi uporabniki. Seveda to ne pomeni, da lahko vse skrijemo, vsekakor ne, uporabniku moramo pokazati pomembne stvari, dodatno pa naj bo konec prvega ekrana narejen tako, da uporabnik ne bo imel občutka, da pod robom ekrana ni več ničesar.

Tako, na sliki lahko vidite (četudi nekoliko slabo) osnovno idejo, kako naj bi izgledala začetna stran. In poglejmo si to, kako mi mislimo, da bi morala izgledati. To seveda ne pomeni, da vsi potrebujete točno  takšno osnovno stran, ampak so to osnovna vodila, ki jih lahko testirate.

Začnemo takoj na začetku z logotipom in navigacijo. To naj izgleda enako tudi na ostalih straneh, morda je lahko osnovna stran nekoliko drugačna, vse ostale podstrani pa naj imajo čisto enako navigacijo. B del strani, ko s


Comments

One response to “Kaj naj postavim na domačo stran”

  1. Še vedno je vsebina above the fold veliko bolj klikana je pa res, da lahko kaj “atraktivnega” pustimo za below the fold in bo še vedno “prišlo” do uporabnikov…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *