Googlov osebni spletni iskalnik

Google-AdSense-Google-Custom-Search-oGoogle je predstavil novo storitev, namenjeno lastnikom spletnih strani, s katero lahko izgradimo lasten spletni iskalnik, ki temelji na ogromnem Googlovem indeksu spletnih strani.

Storitev Google Custom Search Engine omogoča vsakemu, od individualnih uporabnikov do organizacij, da na svojo spletno stran postavijo spletni iskalnik, ki išče samo po določenih spletnih straneh. Urednik spletne strani lahko sam izbere spletne strani, ki jih želi prikazati med rezultati iskanja. Storitev omogoča tudi iskanje po celotnem Googlovem indeksu, hkrati pa daje prednost rezultatom s strani, ki smo jih ročno izbrali. S preprostim načinom delovanja lahko uporabniki izdelajo osebni iskalnik le v nekaj minutah.

S to storitvijo se je Google pridružil drugim podobnim storitvam, ki jih že ponujajo Yahoo! in drugi spletni iskalniki. Osebni spletni iskalniki so del koncepta socialnega iskanja, ki temelji na sodelovanju uporabnikov pri prispevanju, kategoriziranju in uporabljanju spletnih rezultatov.

Storitev je locirana na Googlovih strežnikih, tako da uporabniki nimajo dostopa do iskalnih parametrov. S tem so zaščiteni vsi zaupni podatki o delovanju spletnega iskalnika. Kljub temu lahko uporabniki popolnoma prilagodijo izgled strani in tako iskalnik neopazno vključijo v svoje spletne strani.

Storitev je dostopna na naslovu http://www.google.com/coop/cse.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *