Povečajte vračilo investicije z optimizacijo spletnih strani

seo-ppc-scaleUgotoviti, kako povečati vračilo investicije v vaše poslovanje na spletu, zna biti zahtevna naloga. Spletni marketing ponuja ogromno rešitev, vendar kako ugotoviti katera je najboljša za vas? Končni cilj je, da je vaša spletna stran pozicionirana čim višje v spletnih iskalnikih, s tem pa pridobi več obiskovalcev. Lastniki spletnih strani včasih težko najdejo pravi pristop za povečanje vidnosti spletne strani na internetu, ne da bi zato namenili velike vsote denarja.

Najučinkovitejša strategija za povečanje vračila investicije se začne z dobrim načrtom optimizacije spletne strani in s sledenjem osnovnim smernicam, kot so organska optimizacija, dodajanje relevantnih povezav in merjenje obiska.

Zakaj oglaševanje ni dovolj?

Vseskozi prihaja do nihanja med optimizacijo spletnih strani in raznimi metodami spletnega oglaševanja. Tehtnica se vse bolj nagiba na stran optimizacije strani, saj postajajo zakupi oglasnega prostora vse dražji. Podjetja iščejo boljšo kombinacijo, predvsem ker oglaševanje na klik (PPC) ne ponuja nobenih stranskih ugodnosti. Če prenehate s svojimi oglaševalskimi akcijami, se vam promet praktično ustavi. Zato predlagamo drugačen pristop.

 • Oglaševanje na klik postaja vse bolj drago.
 • Konkurenca za enake oglaševane besede postaja vse bolj huda in s tem naraščajo stroški za oglaševanje.
 • Oglaševanje na klik ne ponuja nobenih stranskih ugodnosti.

Kaj lahko storimo? Če se vaša spletna stran pojavi med organskimi in plačljivimi rezultati, se bodo možnosti za obisk vaše strani povečale za petkrat. Tukaj je nekaj prednosti, ki jih ponuja kombiniran pristop:

 • Kombiniran pristop lahko zelo zmanjša stroške oglaševalske kampanje
 • Kombinacija prikaza strani med organskimi in reklamnimi rezultati lahko poveča obisk strani za 500%
  (Reprise Media http://searchviews.com/archives/2005/05/sem_vs_seo_stre.php)

Primerjava optimizacije spletnih strani in oglaševanja na klik

Če želite hitro in dobro promocijo v iskalnikih ali dopolniti svojo strategijo optimizacije spletnih strani, lahko oglaševanje na klik zelo koristi. Vendar tako oglaševanje ni zanesljivo in če se zanašate samo nanj, ima lahko to več negativnih kot pozitivnih posledic:

 • Oglaševanje na klik je kratkoročna rešitev, ki ima svoje slabosti. S tem, ko se konkurenca povečuje, se cene oglaševanja zvišujejo, kar zmanjšuje dobiček podjetja in prisili lastnike, da povečajo proračun oglaševanja samo zato, da lahko ostanejo v igri.
 • Zakupi oglasnega prostora vam ne zagotavljajo stalnih obiskovalcev. V začetnem obdobju lahko z njimi pridobite veliko novih obiskovalcev, vendar bo to število upadlo, če je spletna stran slabo strukturirana in ne vsebuje relevantne vsebine.
 • Cene naraščajo, hkrati pa ni načina, s katerim bi lahko ocenili ali so obiskovalci, ki spletne strani obiščejo preko oglaševanja na klik, res relevantni (prave stranke).
 • S prevarami pri oglaševanju na klik vas lahko uporabniki ogoljufajo za velike vsote denarja ali celo uničijo podjetje z namernim klikanjem na oglase in s tem dvigovanjem stroškov kampanje.

Optimizacija spletnih strani je naravna rešitev. To pomeni, da je vaša spletna stran vpisana v iskalnike na naraven način, glede na vsebino. Optimizacija strani vam ponuja največjo vračilo investicije, ker:

 • Spletni uporabniki dajejo prednost naravnim rezultatom. Raziskava, narejena v letu 2004, kaže, da večina uporabnikov daje prednost organskim rezultatom, saj so, kot pravijo, bolj relevantni glede na iskalni niz. Raziskava je pokazala, da 60-70% klikov iz iskalnikov prihaja preko organskih rezultatov.
 • Z dobro optimizacijo bo vaša stran pridobila boljšo vsebino, v iskalnike bo vpisana avtomatsko in bo hkrati redno vzdrževana za dolgoročne učinke.
 • Optimizacija na vašo spletno stran pripelje “prave” kupce, ki iščejo vaše storitve ali izdelke.
 • Spletni pajki obožujejo spletne strani z dobro vsebino. Iskalniki dajejo večjo vrednost stranem, ki obiskovalce privabljajo s svojo vsebino.
 • 60% obiskovalcev pride na vašo spletno stran preko organskih povezav.
 • Ko je enkrat vaša spletna stran optimizirana, vpisana v iskalnike in vzdrževana s strani strokovnjaka za optimizacijo, je nenehen pritok obiskovalcev iz spletnih iskalnikov brezplačen. Več obiskovalcev pomeni več kupcev in s tem večje dobičke, kar poveča tudi vračilo investicije.

Leta 2005 sta Jupiter Research in iProspect naredila raziskavo spletnega trga. Ključna ugotovitev je bila, da imajo podjetja, ki za optimizacijo svojih strani najamejo zunanje podjetje, prav tako pa oglašujejo tudi na klik,višjo vračilo investicije s strani optimizacije kot iz oglaševanja na klik.

Dodajanje relevantnih povezav

Pridobivanje vhodnih povezav, ki niso povezane z vsebino spletne strani, je brezpomensko, saj take povezave večina iskalnikov ignorira ali jim daje majhno vrednost. Spletni iskalniki cenijo relevantne povezave, ki povezujejo strani s podobno vsebino. Z drugimi besedami: če ste lastnik spletne strani, ki prodaja nepremičnine, potem morate pridobiti čim več povezav s strani, ki so posvečene nepremičninam. S tem boste izboljšali svoj položaj na iskalnikih in posledično tudi vračilo investicije.

Merjenje obiska spletne strani

Uspešna marketinška podjetja vseskozi spremljajo uspešnosti njihovih marketinških akcij, saj je to edini način, s katerim lahko merijo svoj uspeh. Opazovanje spletne strani je popolnoma enako.

 1. Uspeh spletne strani se meri glede na to, koliko strank najde vašo spletno stran in od kod prihajajo. Ključnega pomena za uspeh je, da vemo, katere ključne besede so obiskovalci uporabili, da so našli vašo spletno stran in katere spletne iskalnike uporabljajo.
 2. S temi pomembnimi informacijami lahko izvedete spremembe, nujne za izboljšavo obiska vaše spletne strani. S tem boste pridobili kontrolo nad vračilom investicije in svojim poslovanjem.

Comments

3 responses to “Povečajte vračilo investicije z optimizacijo spletnih strani”

 1. So you are adding an opt-out on the initial release? Sounds like you are trying to undnemire the feedback and force it later when there is less spotlight on the issue. It sounds like its time to dethrone the leader.

 2. about us, often under the assumption that we *don't* hear or understand, and c) framing autism in the manner that she does isn't going to help the general public understand it any better. And I'm not saying that everyone will blame us for the pain and suffering, but some still might due to the tone of that article and others like it.-Nicole

 3. Increased happiness and meaning in one book? Yes, I enjoyed MOJO as a reminder of how to reach for both. The first part sets the right framework and the second part dives deeper with practical insight and useful tactics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *