Kako optimizirati oglaševanje v sistemu Google Adwords?

Google-AdsenseV dobrih starih časih, ko je bil Overture edini ponudnik oglaševanja na spletnih iskalnikih, so bile stvari precej bolj preproste. S povečanjem vrednosti klika za 1 cent si z lahkoto prehitel oglas pred seboj. Potem je prišel Google.

Ne razumite me narobe. Google je odličen oglaševalski sistem, vendar so včasih precej skrivnostni in to v večini primerov vodi v drage spletne oglase. V tem članku bomo odgovorili na nekaj najpogostejših vprašanj, ki zadevajo sistem Google Adwords.

Kako Google določa položaj spletnih oglasov?

Med rezultati tipičnega iskanja v Googlu se prikaže 11 oglasnih sporočil – tri na vrhu organskih rezultatov in 8 v desnem stolpcu.

Kot pravi Google, se položaj spletnega oglasa določi glede na zmnožek cene klika na oglas (cost-per-click oz. CPC) in kvalitete oglasa (Quality Score). Tako lahko z zvišanjem enega od teh dveh faktorjev izboljšamo položaj našega oglasa.

Kje je najboljše mesto za prikaz spletnih oglasov?

Google Adwords Results

Oglasi na spletnem iskalniku Google se lahko prikažejo v štirih različnih sektorjih.

Položaj 1-3 – Oglasi nad organskimi rezultati
Vodilna pozicija zahteva visoko kombinacijo cene na klik in kvalitete oglasa, zato je cena oglasov na tem mestu ponavadi precej visoka. Predlagam, da na to mesto pozicionirate oglase povezane z vašo blagovno znamko in najpomembnejšimi ključnimi besedami. Z drugimi besedami, odsvetujem vam, da z vsemi ključnimi besedami ciljate na prve tri položaje, saj je v večini primerov to predrago.

Položaj 4-6
Osebno mislim, da so prvi trije položaj v desnem stolpcu najboljše mesto za večino ključnih besed v vaši Google Adwords kampanji. Stroški so precej nižji kot pri položajih nad organskimi rezultati, vidnost oglasov pa še vedno ostaja visoka.

Položaj 7-11
Nižji položaji v desnem stolpcu so uporabni predvsem za sekundarne ključne besede. To so ključne besede, ki neposredno ne opisujejo vaših storitev ali izdelkov, lahko pa namigujejo, da se uporabniki spletnih iskalnikov zanimajo za vaše storitve ali izdelke. Na primer, če prodajate hrano za hišne ljubljenčke, so vaše sekundarne ključne besede lahko »šolanje psov«, »kinološko društvo« ipd.

Položaj 11+ – Druga stran
Roko na srce, položaj spletnega oglasa na drugi strani vam ne bo prinesel velike koristi. Če niste pripravljeni plačati cene, ki bi vaš oglas pozicionirala na prvo stran oglasov, potem verjetno ta ključna beseda ne paše v vašo Google Adwords kampanjo.

Kako lahko izboljšate položaj spletnih oglasov?

Osebno vam priporočam, da naredite vse kar je v vaših močeh, da izboljšate kvaliteto vaših oglasov (Quality Score) in potem z uravnavanjem cene na klik pozicionirate oglas na želeno mesto.

Google jasno navaja, da se kvaliteta oglasov (Quality Score) izračunava glede na število klikov na oglas (clickthrough rate oz. CTR), relevantnost oglasa in ključne besede glede na iskanje, učinek oglasa v preteklosti in nekaj dodatnih faktorjev.

Glede na izkušnje vam lahko podam nekaj napotkov, kako uporabniki sistema Google Adwords najpogosteje izboljšujejo kvaliteto oglasov:

1.) Prepričajte se, da oglas vsebuje ključno besedo. V mnogih primerih bo to pomenilo, da boste morali vašo kampanjo razdeliti na več oglasih skupin z majhnim število ključnih besed v vsaki skupini.

2.) Uporabite negativne ključne besede, da si zagotovite visok CTR. Na primer, če na vaši spletni strani prodajate kavomate, lahko kot negativne besede uporabite besede kot »kavarna«, »franšiza« ipd. S tem preprečite, da se bo vaš oglas pojavil med rezultati iskanja po ključnih besedah povezanih z negativnimi besedami.

3.) Testirajte različna oglasna sporočila in s tem odkrijte katero sporočilo vam prinaša najboljši CTR.

4.) Prepričajte se, da je ključna beseda na katero oglašujete prisotna na vaši spletni strani. Kot namigujejo nekateri viri znotraj Googla, je to eden od »dodatnih« faktorjev.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *