Ali je vaša ciljna stran pravilno pripravljena za PPC oglaševanje (oglaševanje na klik)?

google-76517_640Že nekaj časa nazaj je Google nakazal, da bo začel preverjati kakovost t.i. »Landing pages«. Landing page je spletna stran, ki je ponavadi namenjena predstavitvi in promociji posameznega izdelka oz. storitve, je ponavadi pripravljena za PPC oglaševanje in takoj omogoča nakup. Po domače: spletna stran, ki se prikaže (ali bi se morala prikazati, če želimo kar najbolje izkoristiti PPC oglaševanje), ko uporabnik klikne na naš PPC oglas. V nadaljevanju bomo za izraz »landing page« uporabljali izraz »ciljna stran«.

Ob objavi te novice s strani Googla ji nihče ni namenjal večje pozornosti, sedaj pa je zaradi izboljšanja algoritma ocenjevanja kakovosti ciljnih strani potrebno paziti tudi na to.

Glavni parameter za oceno kakovosti ciljne strani naj bi bil po Googlovih besedah čas nalaganja strani. To je čas, ki preteče od klika na PPC oglas do tega, da uporabnik vidi celotno ciljno stran. Podatek o času nalaganja ciljne strani lahko najdete med informacijami o AdWords kampanji, ki jo vodite na Googlu.

Razlog, da je Google med parametre za preverjanje kakovosti ciljnih strani vključil tudi čas nalaganja strani, je verjetno naslednji: pogosto se zgodi, da prikazan URL naslov v PPC oglasu ni enak ciljnemu URL naslovu. Tako prihaja do velikega števila preusmeritev, ki so ponavadi namenjene sledenju uporabnika, in kar zelo podaljša čas nalaganja, na kar je Google tudi opozoril.

Druga stvar, ki jo opažamo, je ta, da so za algoritem ocenjevanja kakovosti ciljnih strani zelo pomembne meta oznake, ki morajo ustrezati vsebini strani in PPC oglasu. V nasprotnem primeru Google stran oceni kot manj kakovostno.

Ostali pomembnejši parametri, s katerimi operira algoritem, so uporabnost in pomembnost podanih informacij, preprostost navigacije, število povezav ter njihova uporaba, omenili pa bi še zelo moteče zbiranje osebnih podatkov.

Glede na to, da Google zaseda več kot 60 % delež na področju iskalnega marketinga, je potrebno slediti takšnim spremembam. Samo na ta način lahko poskrbimo, da za vložen denar dobimo kar največ.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *